100 de bărbați din Ucraina, prinși în timp ce încercau să fugă în România sau Moldova

Forțele de securitate ucrainene au oprit 100 de bărbați apți pentru mobilizare să părăsească ilegal țara în regiunea Odesa, aproape de granița cu România și Republica Moldova.

Vinerea trecută, 47 de bărbați transportați în patru microbuze au fost interceptați în timp ce se îndreptau către graniță. În același timp, alți 53 de bărbați au fost opriți în timp ce se îndreptau către un punct de întâlnire la frontieră, evitând punctele de control pe jos. Toți acești bărbați au vârste de peste 25 de ani, fiind astfel eligibili pentru mobilizare, dar aveau interdicție de a părăsi țara, notează EFE.

Aceștia au plătit traficanților între 5.000 și 18.500 de dolari fiecare pentru a facilita trecerea clandestină a graniței, sumă negociată în funcție de resursele financiare ale fiecăruia. Toți au fost arestați, inclusiv un polițist care coordona operațiunea de trecere a graniței, și riscau o pedeapsă de până la 9 ani de închisoare. Serviciile traficanților erau promovate pe rețelele de socializare prin postări specifice.

Zeci de bărbați încearcă zilnic să fugă din Ucraina

Începând cu luna mai, din cauza pierderilor semnificative în războiul cu Rusia, s-a impus o evidență mai strictă a bărbaților ucraineni apte pentru mobilizare.

Atunci, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat legi controversate pentru a facilita mobilizarea de noi soldați, majorând pedepsele pentru cei care evită înrolarea și reducând vârsta de mobilizare de la 27 la 25 de ani.

Mulți tineri ucraineni se tem că ar putea fi trimiși pe front într-un moment în care avansul trupelor ruse, lipsa munițiilor pentru armata ucraineană și pierderile semnificative alimentează îngrijorarea în rândul populației.

Ofițerii recrutori recurg la metode brutale

Ca urmare, au apărut tot mai multe relatări despre tentative de fugă din țară și acțiuni de recrutare forțată în care ofițerii recrutori utilizează inclusiv metode brutale. Pe rețelele de socializare au fost postate numeroase imagini video amator cu bărbați ucraineni luați cu forța de pe stradă de către ofițeri de recrutare, uneori implicând violențe.

Într-una dintre încercările anterioare de traversare a frontierei, 38 de bărbați au fost arestați în februarie când încercau să treacă ilegal granița în Ungaria, după ce plătiseră traficanților sume cuprinse între 4.500 și 8.500 de dolari, sume semnificative în raport cu salariile din Ucraina.

În eforturile de reformare, președintele Zelenski a demis anul trecut toți comandanții comisariatelor militare din țară pentru a eradica un sistem corupt larg răspândit prin care bărbații eligibili pentru mobilizare scăpau de aceasta prin mituire.

Alți bărbați ucraineni încearcă să evite mobilizarea fugind din țară și riscându-și viața traversând munți și râuri. Din 2022, gărzile de frontieră ucrainene au descoperit 35 de cadavre ale persoanelor care încercaseră să treacă râul Tisa, la granița cu România și Ungaria.