Volodimir Zelenski l-a destituit pe comandantul forțelor comune pentru incompetență

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a demis luni pe comandantul forțelor comune ale armatei ucrainene, generalul Iuri Sodol. Liderul de la Kiev l-a acuzat pe Sodol de incompetență în gestionarea războiului împotriva Rusiei.

În discursul său nocturn, președintele ucrainean nu a oferit nicio explicație pentru această decizie. A subliniat însă că generalul Iuri Sodol, promovat în funcție în acest an, va fi înlocuit de generalul Andri Hnatov, responsabil cu planificarea strategică a operațiunilor.

Demiterea lui Iuri Sodol vine în urma unor critici severe, inclusiv din partea șefului regimentului Azov, o unitate cu o mare reputație în Ucraina. Într-o postare pe Telegram, Bohdan Krotevich, comandantul regimentului Azov, fără a menționa direct numele lui Iuri Sodol, a sugerat că acțiunile unui anumit general au dus la pierderi semnificative de vieți umane în rândul soldaților ucraineni, afirmând că respectivul general „a ucis mai mulți soldați ucraineni decât orice general rus”.

„Ceea ce contează pentru mine este că toţi comandanţii de batalioane sau brigăzi de luptă sunt aduşi în faţa justiţiei pentru pierderea unui post de observaţie, dar un general nu este adus în faţa justiţiei pentru pierderea unor regiuni, a zeci de oraşe şi a mii de soldaţi”, a scris Bohdan Krotevich.

„Tot personalul militar înţelege acum despre cine vorbesc pentru că 99% din armată îl urăşte pentru ceea ce face”, a subliniat el

Nou-numitul s-a acoperit de glorie la Bahmut

Andri Hnatov a ocupat funcția de vicecomandant al forțelor ucrainene pe frontul de sud din 2022 și a avut un rol crucial în recucerirea celei mai mari părți a regiunii Herson de către armata ucraineană.

În primăvara anului 2023, el a condus apărarea orașului Bahmut din estul Ucrainei, care în cele din urmă a căzut sub controlul forțelor ruse după luni de lupte intense.

Bohdan Krotevich a lăudat decizia președintelui Volodimir Zelenski pe rețelele de socializare și l-a descris pe Andri Hnatov drept un „ofițer extrem de valoros”.

În timp ce rușii avansează lent în estul Ucrainei de mai multe luni, conducerea armatei ucrainene a suferit, de asemenea, schimbări importante, inclusiv înlocuirea în februarie a șefului Statului Major, Valeri Zalujnîi, care se afla într-un conflict deschis cu Volodimir Zelenski privind strategia de conducere a războiului.