Atac cu rachete ATACMS în Sevastopol, Crimeea

Un atac cu rachete ATACMS a lovit orașul Sevastopol din Crimeea anexată, provocând moartea a trei persoane și rănirea a aproape o sută, conform Ministerului Apărării din Rusia, citat de BBC.

Oficialii ruși afirmă că toate cele cinci rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană, însă una dintre ele a deviat și a explodat în aer deasupra orașului. Ucraina nu a oferit încă un comentariu oficial asupra acestor evenimente.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, apărarea aeriană a reușit să doboare patru dintre rachetele americane ATACMS. Cea de-a cincea rachetă a fost interceptată, dar focosul acesteia a explodat în aer, cauzând pagube considerabile.

„În timpul respingerii atacului de către forțele de apărare aeriană de serviciu, patru rachete americane ATACMS au fost doborâte. Ca urmare a impactului sistemelor de apărare aeriană o rachetă a deviat de la traiectoria de zbor cu detonarea focosului în aer deasupra orașului”, se spune în raport.

Administrația instalată de Rusia în Crimeea susține că atacul a dus la moartea a trei persoane, dintre care doi copii, și a rănit aproape o sută de oameni. Guvernatorul Sevastopolului, Mikhail Razvojaev, a menționat că rănile au fost raportate în localitățile Ucikievki și Liubimovka.

Toate echipele de urgență au fost mobilizate

Razvojaev a raportat pe canalul său de Telegram că situația din Ucikievki este critică și toate echipele de urgență disponibile au fost mobilizate. Mai multe persoane au fost transportate la spital pentru a primi îngrijirile necesare. Forțele de urgență locale au fost complet mobilizate pentru a gestiona situația.

„Întregul sistem de sănătate este mobilizat, medicii și personalul medical sunt la locurile lor de muncă. Operațiunile sunt în desfășurare. Victimele primesc tot ajutorul medical necesar”, a transmis Mikhail Razvozhaev.

Locuitorii din Sevastopol au raportat morți și răniți în urma atacului. Conform canalului Telegram „Crimean Wind”, mai multe ambulanțe au sosit la fața locului, iar drumul spre plajă a fost blocat pentru a permite intervenția echipelor de urgență.

Agențiile de presă rusești au raportat și un incendiu de pădure în apropierea pensiunii Lazur și a unei clădiri rezidențiale.

De asemenea, circulația vehiculelor pe Podul Crimeea a fost oprită, provocând formarea unor cozi de sute de mașini în apropierea podului.