Așadar, Rusia ar avea mai multe planuri pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova mult mai periculoase decât cele ce țin de dezinformare și propagandă.

Rusia pregătește acțiuni de destabilizare

Nicolae Negru are mai multe explicații. Potrivit analistului, Federația Rusă pregătește aceste acțiuni, în contextul alegerilor prezidențiale care urmează să fie organizate în toamnă.

De asemenea, Nicolae Negru a spus într-un podcast că societatea nu cunoaște ce planuri a pregătit Kremlinul și amploarea acestora, potrivit informațiilor publicate de Europa Liberă.

Mai multe avertisment în acest sens au venit și din partea autorităților din SUA, Marea Britanie și Canada

Mai multe avertisment în acest sens au venit și din partea autorităților din SUA, Marea Britanie și Canada. Acestea au acuzat Moscova de complot pentru a influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale care vor avea loc în octombrie în Republica Moldova.

Conform declarației celor trei state, Moscova caută să exacerbeze tensiunile sociale şi să alimenteze percepţiile negative asupra Occidentului şi a actualei echipe a preşedintei pro-occidentale a ţării, Maia Sandu. Ar fi folosite modalități de dezinformare şi propagandă online.

„Luăm această măsură pentru a ne avertiza partenerii şi aliaţii democratici că actorii ruşi desfăşoară un complot pentru a influenţa rezultatele alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova din toamna acestui an”, se arată în declarația celor trei state.

republica moldova
Steag Republica Moldova/SURSA FOTO: Dreamstime

Moscova are mai multe pentru Republica Moldova

Conform acuzațiilor lansate de trei guverne, Rusia susţine candidaţi la preşedinţie şi actori pro-ruşi neidentificaţi. Totodată, folosesc „activ dezinformare şi propagandă online, în mass-media şi pe străzi pentru a-şi promova obiectivele”.

Respectivii actori alimentează criticile la adresa Maiei Sandu şi a formaţiunii sale, PAS, „pentru a incita la proteste”.

Ar planifica răspândirea de minciuni despre presupuse nereguli electorale

Totodată, ar planifica răspândirea de minciuni despre caracterul ei şi „presupuse nereguli electorale”.

„Dacă interferenţa Rusiei în alegeri se dovedeşte a nu avea succes, sunt motive să credem că Moscova se va preocupa să incite la proteste”, se arată în declaraţie.

Amintim că cei trei aliaţi au făcut publică această declaraţie la o zi după ce SUA au impus sancţiuni împotriva Evgheniei Guţul. Aceasta este guvernatoarea pro-rusă a regiunii autonome Găgăuzia.