Acțiunea are loc la doar o zi după ce ministrul Bogdan Ivan declarase că este dispus să renunțe la 20% din salariu dacă și directorii din subordine vor face același lucru.
Bogdan Ivan consideră că exemplul personal este esențial înainte de a cere eforturi din partea altora
Ministrul consideră că exemplul personal este esențial înainte de a cere eforturi din partea altora. El subliniază că solidaritatea nu trebuie cerută doar celor cu venituri modeste – familii tinere aflate la început de drum, persoane cu pensii mici – ci trebuie asumată și de cei aflați în poziții de conducere, cu salarii mari, din sectorul public.
Bogdan Ivan a precizat că această donație nu rezolvă problemele de fond ale sistemului public din România, dar ar trebui să însoțească reformele structurale ale statului. Indiferent de funcția deținută – ministru, director sau altă poziție publică – este importantă o abordare responsabilă în privința rezolvării problemelor reale ale țării.
El a reamintit că a reacționat pozitiv la propunerea vicepremierului Dragoș Anastasiu, care a sugerat ca șefii din companiile energetice să renunțe voluntar la o parte din salariu. Ministrul a transmis că, dacă aceștia acceptă reducerea cu 20% a propriului salariu, și el este pregătit să facă același lucru – lucru pe care l-a și făcut deja.
„Tocmai am virat 20% din salariul meu de ministru al Energiei statului român. Înainte de a le cere tuturor colegilor din companiile de stat din subordinea ministerului, e normal ca eu să fac acest gest. Acum le cer şi lor, şi directorilor şi membrilor în consiliile de administraţie şi de supraveghere să facă acelaşi gest într-un element de normalitate în care nu putem să cerem doar oamenilor care au venituri mici, doar familiilor tinere aflate la început de drum sau doar bunicilor care au pensii mici să strângă cureaua şi să fie solidari cu România în aceste momente. Eu am făcut-o, invit şi pe ei să o fac”, a declarat Bogdan Ivan.

Ministrul a recunoscut că în sistemul de stat există și cazuri de incompetență, care trebuie înlăturate
Totodată, Bogdan Ivan a recunoscut că în sistemul de stat există și cazuri de incompetență, care trebuie înlăturate. Însă el a evidențiat și cazurile în care directorii au reușit să transforme companii de stat cu pierderi în companii profitabile sau să gestioneze companii strategice, care necesită conducere performantă, plătită corespunzător.
„În acelaşi timp, cred că acest lucru nu rezolvă problemele sistemice ale României, dar trebuie să meargă în paralel cu reformele sistemice ale statului român, indiferent că eşti ministru sau director sau ai orice altă funcţie în statul român, cred că te uiţi şi cu mai multă responsabilitate la ceea ce trebuie să faci direct ca să rezolvi problemele ţării tale”, a mai spus ministrul.
Ministrul a oferit exemple relevante din sectorul energetic, referindu-se la directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, despre care s-a relatat că ar avea un venit lunar de aproximativ 38.000 de euro. Nuclearelectrica are o cifră de afaceri de 4 miliarde de lei și un profit anual de 1,7 miliarde de lei. De asemenea, a menționat compania OMV Petrom, unde CEO-ul are un venit anual de aproape 2 milioane de euro, la o cifră de afaceri de 31 de miliarde de lei și un profit de 7 miliarde. În același context, a fost menționată și Hidroelectrica, care a înregistrat o cifră de afaceri de 11 miliarde de lei și un profit apropiat de 7 miliarde.
Ministrul consideră că în cazul companiilor strategice, unde performanța este dovedită și cifrele vorbesc de la sine, directorii trebuie plătiți la nivelul pieței, în mod corect și competitiv. Totuși, gestul de solidaritate este așteptat inclusiv din partea acestora, pentru a da un semnal clar în contextul economic actual.