Ciorba și supa nu trebuie să lipsească niciodată

Secretul prânzului sănătos. Dr. Maria Păunel, medic primar gastroenterolog, a împărtășit perspective interesante într-un episod al podcastului „Altceva” moderat de Adrian Artene, scrie csid.ro.

Medicul subliniază o regulă simplă, dar esențială pentru sănătate: respectarea unui interval de aproximativ cinci ore între mesele principale ale zilei.

„Foarte importantă e regula celor 5 ore. Eu așa le spun oamenilor, pacienților mei: dacă începem ziua la șapte, șapte plus cinci înseamnă 12, 12 plus cinci înseamnă 17. La 17 s-a terminat masa. Bun, la prânz eu recomand ciorbă, supă. Noi suntem români, ciorbari, supiști, ce vreți dumneavoastră, ca lichid”, explică specialistul în podcast „Altceva” cu Adrian Artene.

Prânzul și ciorba – combinația tradițională și sănătoasă

Dr. Păunel recomandă ca prânzul să includă neapărat o ciorbă sau o supă, elemente tradiționale în bucătăria românească, care aduc atât hidratare, cât și aport nutritiv valoros.

Dr. Maria Păunel a precizat că își dorește supă sau ciorbă pentru că acestea conțin de toate: proteină animală, vegetală și alte substanțe nutritive. Ea a adăugat că astfel pot fi abordate ambele opțiuni alimentare – normală sau vegană – menționând că, în prezent, majoritatea copiilor, tinerilor și chiar a persoanelor din a doua și a treia generație urmează un regim vegan sau țin posturi, ceea ce arată o diversificare a preferințelor alimentare.

„De ce vreau supă? De ce vreau lichid, de ce vreau ciorbă? Are de toate: proteină animală, vegetală, orice. Și putem să atingem cele două mituri. Normal sau vegan. Sunt acum, în majoritate, copiii, tineretul și generația a doua, chiar a treia, vegan, țin posturi, deci sunt diversificați”, precizează Dr. Maria Păunel.

Această diversificare a meniului de prânz se regăsește și în ofertele restaurantelor moderne, dar și în meniurile din spitale, unde se pune accent pe adaptarea preparatelor la preferințele și nevoile nutriționale ale fiecăruia, indiferent de origine sau stil alimentar.

„Acum te duci la orice local de lux, la casă, la spital, unde ești. Se cere diversificare. Sunt oameni de diverse etnii care mănâncă diversificat, cum sunt și în afară, în diverse țări: supă, supă cremă, ciorbă, supă, atât și nu mai mult”.

ciorbă de perișoare
SURSA FOTO: Dreamstime

Ce alegem la felul doi?

În privința felului doi, Dr. Păunel recomandă ajustarea alimentației în funcție de compoziția supei. Dacă prima porție este o supă simplă, fără carne, atunci carnea cu legume proaspete poate completa masa.

În schimb, dacă ciorba conține deja carne, un preparat mai ușor, cum ar fi legumele la grătar sau un grătar simplu, este o alegere potrivită pentru felul doi, păstrând echilibrul între gust și aportul nutritiv.

Specialista reiterează faptul că prânzul nu trebuie să neglijeze ciorba, un element fundamental pentru o masă sănătoasă și bine echilibrată, respectând în același timp intervalele corecte între mese pentru o digestie optimă și o stare bună de sănătate pe parcursul zilei.