Preşedintele american a fost primit la coborârea din avion de către ministrul chinez de Externe Wang Yi. Capitala chineză, sufocată de poluare, a adoptat măsuri dure pentru dispersarea smogului înaintea Summitului Asia-Pacific.

În prima sa întâlnire, luni dimineaţa, cu noul preşedinte indonezian Joko Widodo, Obama a salutat rolul jucat de Indonezia în lupta împotriva extremismului religios.

"Indonezia, care este una dintre cele mai mari democraţii din lume şi care are o importantă comunitate islamică, a jucat un rol extraordinar în promovarea pluralismului şi respectarea diversităţii religioase", a subliniat el.

Obama, care şi-a petrecut o parte a copilăriei în Indonezia, l-a invitat pe omologul său la Washington, subliniind că Statele Unite intenţionează să fie "un partener puternic" al acestei ţări.

Obama urmează să susţină un discurs luni după-amiaza, în deschiderea lucrărilor summitului APEC.

În cursul summitului, el urmează să-l întâlnească pe Xi Jinping marţi şi miercuri. Casa Albă a promis "convorbiri proaspete şi aprofundate". Relaţia dintre cele două mari puteri, "fundamentală în lumea de azi" potrivit secretarului de Stat american John Kerry, este afectată de tensiuni în Marea Chinei, privind atacuri informatice şi drepturile omului.

Situaţia din Coreea de Nord va fi abordată în discuţiile dintre cei doi lideri. Înainte de plecarea lui Obama din Statele Unite, ultimii doi americani care erau deţinuţi în această ţară, Kenneth Bae şi Matthew Todd Miller, au fost eliberaţi, provocând întrebări despre motivaţiile regimului stalinist.

Washingtonul şi-a exprimat satisfacţia faţă de eliberarea lor, iar Obama a evocat "o zi minunată" după două săptămâni de la eliberarea-surpriză a altui american, Jeffrey Fowle.

În Myanmar, Obama urmează să se întâlnească atât cu preşedintele Thein Sein, cât şi cu opozanta Aung San Suu Kyi, înaintea alegerilor legislative considerate cruciale din 2015.

Preşedintele american va participa, la sfârşitul săptămânii, la Brisbane, în Australia, la Summitul G20, unde s-ar putea întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin, în pofida faptului că nu este prevăzută o întâlnire oficială.

Casa Albă şi-a exprimat duminică îngrijorarea cu privire la intensificarea confruntărilor armate în regiunille separatiste din estul Ucrainei, subliniind că orice tentativă a rebelilor proruşi de a cuceri şi mai mult teritoriu va constitui o "încălcare flagrantă" a acordurilor de armistiţiu.