‘Au vrut să scape de ruşi, dar la final au aruncat cea mai mare bancă a noastră în mâinile ruşilor’, a declarat preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, într-un interviu acordat în luna iunie.
Potrivit NYT, intenţia liderilor europeni de a îndepărta bani ruseşti din băncile cipriote a sfârşit prin a arunca Rusia şi mai adânc în sistemul financiar european în condiţiile în care, teoretic, plutocraţii ruşi vor controla pachetul majoritar de acţiuni Bank of Cyprus, cea mai veche şi mai importantă instituţie financiară din Cipru.

‘Cine controlează Bank of Cyprus controlează insula’, consideră Andreas Marangos, un avocat din Limassol printre clienţii căruia se numără mulţi ruşi.

Cea mai mare parte a acţiunilor Bank of Cyprus, aproximativ 18%, ar urma să meargă la deponenţii care şi-au pierdut banii la fosta Laiki Bank, dar cel mai probabil această participaţie va fi controlată de Banca centrală a Ciprului. Însă ca urmare a conversiei forţate a depozitelor Bank of Cyprus în acţiuni, un pachet majoritar de acţiuni va merge la un grup (divers şi deocamdată neorganizat) de deponenţi, dintre care mulţi sunt ruşi.

În pofida situaţiei dificile în care se află în prezent Bank of Cyprus, instituţia financiară are o poziţie care îi permite să influenţeze afacerile economice şi politice din insulă. Într-o scrisoare trimisă în luna iunie Băncii Centrale Europene, preşedintele Nicos Anastasiades descria Bank of Cyprus ca o ‘bancă mega-sistemică’ care, dacă ar eşua, ar prăbuşi întreaga economie cipriotă. Cu 5.700 de angajaţi şi aproximativ jumătate din depozitele bancare din insulă, Bank of Cyprus ajunge în fiecare colţ al Ciprului graţie reţelei sale vaste de sucursale, care în prezent include şi unităţile fostei Laiki Bank.

Potrivit ministrului cipriot de Finanţe, Harris Georgiades, deponenţii străini, dintre care mulţi sunt ruşi, vor deţine la final majoritatea noilor acţiuni cu drept de vot la Bank of Cyprus. Avocaţii ce reprezintă clienţi ai căror bani au fost blocaţi la Bank of Cyprus estimează că grupul ruşilor va ajunge să deţină aproximativ 60% din noile acţiuni ale băncii. De asemenea, potrivit informaţiilor apărute în media din Cipru, 53% din noile acţiuni Bank of Cyprus vor fi deţinute de străini, în primul rând ruşi, fie direct fie prin diferite cabinete de avocatură care le reprezintă interesele.