Athanasios Vamvakidis, strateg valutar al băncii americane, a declarat că moneda euro va scădea la 0,95 dolari până la sfârșitul anului, prăbuşindu-se astfel de la 1.08 dolari în acest moment. Euro nu a fost în valoare de mai puțin de un dolar de la sfârșitul anului 2002.

Moneda unică s-a depreciat puternic de-a lungul anului 2014 și a pierdut şi anul trecut, pe fondul unei înrăutățiri a perspectivelor economice pentru zona euro și a introducerii de noi stimulente de către Banca Centrală Europeană.

"2015 a fost anul în care moneda unică a slăbit, iar euro nu se află nici acum pe trendul cel bun", a declarat Vamvakidis, care a adăugat că Bank of America nu priveşte cu ochi buni moneda europeană şi se aşteaptă ca aceasta să rămână volatilă.

Mai degrabă decât a îndemna la vânzarea pe scară largă a euro, Athanasios Vamvakidis a prezis că moneda unică europeană ar putea înregistra o creştere pe termen scurt, după ce investitorii au dat năvală la pachetele de acţiuni din zona euro pe parcursul anului 2015. BCE pare să-şi fi bazat politica pe acţiuni pe termen scurt, desfăşurând un program de relaxare cantitativă în valoare de 1,1 trilioane de euro la începutul anului trecut, extins ulterior luna trecută.

"Investitorii trebuie să aibă răbdare cu BCE în 2016", a anunţat banca de pe Wall Street. Cu toate acestea, factorii de decizie din cadrul Băncii Centrale Europene ar vrea să suplimenteze stimularea în zona euro încă o dată la sfarsitul acestui an, ceea ce va pune din nou presiune pe moneda unică europeană.

"Nu ne asteptam ca BCE să oprească relaxarea cantitativă", a mai spus Vamvakidis. "2015 a fost un an dificil pentru Banca Europeană, dar în opinia noastră ce e mai rău nu a venit încă."

Analiştii Bank of America au adăugat că zona euro nu a fost un bloc "optim" în ce priveşte moneda și că provocările vor rămâne în cadrul politicilor adecvate economiilor disparate ale grupului euro.

Banca americană a spus că BCE s-a confruntat cu riscuri mari atunci când inflația din Germania a crescut prea repede faţă de ansamblul zonei euro, iar acest fapt a permis supraîncălzirea economiei ţării-pilot a Europei.

Pe de altă parte, dacă Banca Centrală Europeană a oprit relaxarea cantitativă prea devreme, țările de la periferia Europei ar putea avea de suferit.

"Acestea sunt riscurile cu care BCE s-ar putea confrunta spre sfârșitul anului 2016 sau la începutul anului 2017 și ar putea aduce mai multă volatilitate monedei euro", a mai spus Vamvakidis.