Realizatorul emisiunii a pus în discuție salariile mici ale medicilor și personalului medical din sistemul sanitar, precum și migrarea specialiștilor în state care le asigură salarii decente. „Avem un deficit uriaș de medici, de asistente”, a spus realizatorul emisiunii Lumini și umbre.

“Dar i-am şi gonit. Pentru că noi, când am blocat posturile, toate promoţiile de medici care au terminat specialitatea în România, din perioada 2010-2014 – au trebuit să plece, neavând cum să se angajeze în România. Deci i-am gonit noi. Deci noi am creat trendul. Că asta se uită. Foarte mulți mă mai întreabă şi pe mine „dar de ce au plecat?”. Bun. Mulţi plecau pentru că concurenţa cu Vestul e dezavantajoasă nouă. Acolo, un medic specialist poate ajunge şi la câteva mii bune de euro, pe lună. Clar există acea motivaţie fiannciară. Dar mulţi, culmea, nu pleacă pentru bani. Şi atunci a venit şi securea care a tăiat orice speranţă și i-am şi trimis, i-am şi obligat!”, a spus ministrul Bănicioiu.
 
Oficialul a subliniat că a deblocat posturile și speră să ajungem anul acesta la aproape 5000 de oameni angajați în sistem. În plus, Bănicioiu a mai arătat că proiectul de lege pe care l-a trimis la Parlament, privind finanțarea spitalelor este avantajos și pentru medici și personalul medical, dar și pentru spitale.  Ministrul a atenționat însă că dacă în acest an nu se iau măsuri reale pentru stoparea migrației cadrelor medicale, în maximum trei ani România va rămâne fără specialiști.