Scandalul in care Universitatea bucuresteana „Spiru Haret” este implicata mi se pare un bun punct de plecare al unei discutii mai ample: care este obiectul de activitate al acestor institutii de invatamant aparute ca ciupercile dupa ploaie? Care este scopul si durata vizitei lor pe meleagurile afacerilor romanesti? Ce foloase ne aduc?

Am dubii asupra aspiratiilor marete de educare a maselor pe care le au. Am dubii si in ceea ce priveste dorinta de a crea institutii de invatamant elitiste, care sa isi puna amprenta asupra istoriei educatiei romanesti. Pur si simplu cineva si-a dat seama ca e loc de facut bani din aspiratiile frante ale unor candidati esuati sau nesiguri si din orgoliul acestora de a avea patalamaua de absolventi de studii superioare.

La randul lor, orgoliosii de vorbeam mai sus, au fix aceleasi soi de aspiratii „marete” si exact acel orgoliu generator de profit. Altfel nu-mi explic de ce ar cotiza anual pentru o chestiune care la final le ofera cam tot atata pregatire cata aveau la inceput dar si o diploma frumoasa si totusi aspra pentru unica intrebuintare pe care ar putea-o avea. Exceptie fac angajatii statului, clienti fideli ai facultatilor private. Caci diploma lor, indiferent ca este de la Oxford sau de la Universitatea Rurala Privata Crestina dar Bogata, poate genera aceeasi marire salariala/ avansare.