Comisia Bugete din Parlamentul European a aprobat marţi, 3 septembrie, un ajutor de 8,2 milioane de euro din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene pentru regiunea de nord-est a României în urma inundaţiilor din vara anului 2018. În total, pachetul aprobat de Comisia Bugete a Parlamentului European totalizează 293,5 de milioane de euro de la Fondul de Solidaritate. Beneficiarele sunt Romania, Italia şi Austria.

Italia primeşte cea mai mare parte din sumă, 277,2 de milioane de euro, pentru remedierea pagubelor provocate de ploi abundente, vânt puternic, inundaţii şi alunecări de teren în toamna lui 2018, în timp ce Austria beneficiază de un ajutor de 8,1 milioane de euro drept asistenţă ca urmare a unor fenomene meteorologice similare.

Proiectul de raport, pentru care raportor a fost eurodeputatul PPE român Siegfried Mureşan, a fost aprobat cu 35 de voturi pentru, unul împotrivă şi trei abţineri.

În plus, membrii Comisiei Bugete au aprobat şi o creştere cu 100 de milioane de euro pentru programele Orizont 2020 (cercetare) şi Erasmus +, destinat mobilităţii tinerilor, urmare a deciziei Parlamentului European şi a Consiliului UE în cadrul acordului privind bugetul UE pe 2019 din decembrie 2018.

Nu în ultimul rând, membrii Comisiei Bugete a Parlamentului European au decis – cu 32 de voturi pentru, patru împotrivă şi o abţinere – să restituie statelor membre 1,8 miliarde de euro din bugetul pentru 2018, prin scăderea contribuţiei la bugetul UE. Acesta este un exerciţiu anual, surplusul provenind de obicei din dobânzi şi penalităţi încasate de Comisia Europeană şi din programe europene implementate parţial, se precizează în comunicatul Parlamentului European. Toate aceste proiecte de rapoarte vor fi supuse aprobării plenului Parlamentului în cadrul sesiunii din 16-19 septembrie, de la Strasbourg.