Băncile din Europa de Est sunt supuse la presiuni pentru a-şi consolida operaţiunile în condiţiile în care unele bănci trebuie să facă faţă unor norme mai stricte de capital introduse după criză iar altele trebuie să îşi reajusteze operaţiunile. Şeful OTP crede că aceasta creează oportunităţi pentru banca ungară să analizeze achiziţii în Belarus, Bulgaria, România, Rusia, Serbia, Slovacia şi Ucraina.

'Am aşteptat timp de un deceniu ca procesul de consolidare a pieţei să demareze însă acest lucru nu s-a întâmplat. Senzaţia mea este că acum acest proces a început', a declarat Sandor Csanyi. Acesta a precizat că OTP derulează în prezent procedurile de due diligence pentru achiziţionarea unei bănci din România şi este pe punctul de a finaliza o altă achiziţie în Muntenegru.

Tot în România, OTP vrea să facă o ofertă pentru preluarea Bancpost atunci când Eurobank o va scoate la vânzare, a mai spus Csanyi. Sunt mai multe bănci de vânzare în România şi 'le vom examina pe fiecare în parte', a adăugat CEO-ul de la OTP.

De asemenea, Sandor Csanyi spus că OTP examinează o posibilă preluare a unei bănci din Ucraina dar a ţinut să dezmintă informaţiile din media potrivit cărora OTP ar fi înaintat o ofertă pentru Prominvestbank, deţinută de grupul rus Vnesheconombank. Însă, dacă această bancă va fi scoasă la vânzare OTP va analiza o posibilă preluare, a spus Csanyi.

Prezentă în opt ţări din Europa Centrală şi de Est, pe lângă Ungaria, OTP este hotărâtă să îşi majoreze cota de piaţă până la peste 10% în ţările unde are o pondere mai mică, exceptând însă Rusia, a subliniat Csanyi.

OTP Bank România, subsidiară a OTP Bank, cel mai mare grup bancar independent din Europa Centrală şi de Est, este un furnizor integrat de servicii financiare. OTP Bank oferă servicii financiare universale în Ungaria, România, Muntenegru, Croaţia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia şi Serbia, pentru mai mult de 13 milioane de clienţi, prin intermediul unei reţele teritoriale de aproape 1.500 de unităţi, ATM-uri şi canale electronice. AGERPRES