Conform rezultatelor comunicate de bancile comerciale, pragul de 2,5 milioane de carduri a fost deja depasit, dar nu putem vorbi inca in Romania, de o maturizare a pietei cardurilor. Prin definitie, cardul este un instrument de plata si nu unul de obtinere a banilor cash de la un automat bancar. Ori, in Romania, ponderea tranzactiilor la comercianti (plata unor bunuri sau produse prin intermediul cardului) este inca foarte mica (sub 25% din totalul tranzactiilor cu carduri), atat datorita mentalitatii majoritatii romanilor, mult mai obisnuiti cu utilizarea banilor cash pentru plati, cat si ca urmare a inexistentei unei retele de aparate (POS-uri), care sa permita efectuarea de plati prin carduri. In statele dezvoltate, cardul este si un instrument de credit, menit sa incurajeze consumul. In Romania, ponderea cardurilor de credit in total carduri este de aproximativ 10% (e drept ca exista o tendinta de accelerare a ritmului de emitere a acestui tip de card).
Nici despre reteaua de ATM-uri nu putem spune ca este foarte extinsa. Din cele noua banci care au o retea proprie de automate de eliberat numerar, doar de BCR, BRD, Banc Post si Banca Agricola-Raiffeisen se poate spune ca au acoperire nationala, in sensul ca sunt prezente cu unul sau mai multe ATM-uri in fiecare resedinta de judet, precum si intr-o serie de orase mai mici, cu 20.000 – 100.000 locuitori. Din acest punct de vedere, BCR se detaseaza ca banca ce acopera cel mai mare numar de localitati cu reteaua sa de ATM-uri. Banc Post-ul s-a orientat, in schimb, atat pe o prezenta in orasele mari din tara (fiind in primele trei banci din Romania, din acest punct de vedere), cat si pe acoperirea cu o retea cat mai densa de automate bancare a localitatilor, „neglijand” deocamdata actiunea de extindere spre orase mai mici. Bancile Transilvania si Tiriac, ar putea deveni si ele, in viitorul apropiat, jucatori cu acoperire nationala pe piata ATM-urilor, dar, deocamdata, se remarca absenta ATM-urilor lor din orase importante ca numar de locuitori si putere de cumparare. Banca Romaneasca, Alpha Bank si Volskbank sunt inca la inceputurile constiturii unei retele de ATM-uri.

Banc Post – cele mai multe bancomate; bcr – cea mai extinsa retea teritoriala

Desi Banc Post detine cea mai extinsa retea de ATM-uri (411), totusi, automatele bancare ale BCR pot fi intalnite in mai multe localitati din Romania. Explicatia rezida in faptul ca strategia Banc Post a vizat concentrarea retelei sale de ATM-uri in orasele mari, in vreme ce BCR a mers si in orase mai mici. Pentru cineva care calatoreste doar in orase resedinta de judet, faptul de a dispune de un card Banc Post se poate dovedi un avantaj (comisioane mai mici). Daca insa, respectiva persoana tranziteaza atat orase mari, cat si unele orase mai mici, atunci cardul BCR este alegerea mai buna.

· In primul rand, trebuie aleasa o banca sigura, ce poate garanta pastrarea banilor dumneavoastra existenti in contul de card, in conditii de risc minim. Dupa parerea noastra, dobanda cu care sunt bonificate sumele de care dispuneti pe contul de card nu este foarte importanta. Daca doriti sa faceti „economii” la acest capitol (in sensul obtinerii unei dobanzi mai atractive) ar trebui, credem noi, sa va ganditi la un depozit bancar sau orice alt produs investitional, care sigur ofera un randament mult mai atractiv decat cel pe care l-ati putea obtine in cazul in care va pastrati banii pe contul de card.
· Tinand cont de cele de mai sus, un element important in luarea deciziei de alegere a cardului ar trebui sa fie usurinta cu care poate avea loc alimentarea cardului si retragerea banilor din contul de card.
· O retea extinsa de ATM-uri si POS-uri va procura nu numai confort, prin faptul ca veti da mai repede peste un astfel de aparat, dar va va scuti si de o serie de cheltuieli (comisionul de retragere de la propriile aparate este mai mic).
· Comisionul zero pentru achizitionarea de bunuri sau servicii de la comercianti ar trebui sa fie un alt reper important de alegere a cardului.
· Posibilitatea de a folosi cardul in Romania sau strainatate sau pe Internet.
· Nu trebuie uitat ca fiecare card are punctele sale tari si mai putin tari. De aceea, o solutie extrem de avantajoasa ar fi sa dispuneti de mai multe carduri prin care sa reduceti cheluielile si efortul de a folosi banii.