Chiar dacă ai „numerar”, e din ce în ce mai complicat să-l foloseşti: unii comercianţi nu-ţi mai pot da rest, alţii pur şi simplu nu mai acceptă bancnote sau monede. Generaţia nouă plăteşte aproape exclusiv cu cardul, dar nici cardul nu mai e la modă decât la cei de la o anumită vârstă în sus, ci aplicațiile de tip wallet, instalate pe telefon sau pe smart-watch.

Care este scopul scoaterii banilor fizici din circulaţie?

Bogdan Comaroni, Tavi Hoandră şi Robert Turcescu au pornit dialogul pe această temă în podcastul „HAI LIVE!”, de la observația că folosirea tot mai limitată a cash-ului, disimulată sub forma evoluției digitale, arată în realitate că este vorba de o restrângere a drepturilor.

Robert Turcescu a amintit că dreptul de a plăti în numerar este inclus în Constituție. Realizatorul a adus în discuția situația tichetelor cu valoare numerică, pe care o poți pierde dacă nu le folosești în termenul indicat până la expirare. Însă există numeroase alte situații când cash-ul devine problematic.

„E o discuție foarte puternică în toată lumea, multe podcasturi, dar și televiziuni clasice, am văzut și la CNN discuția, despre din ce în ce mai marea problemă legată de plata cu cash. Dacă scoți o sută de dolari în Statele Unite, ăia cheamă poliția. Dacă te duci la bancă să depui niște bani, ți se cer o grămadă de hârtii, de unde ai tu cash, e ceva suspect. Vinzi curve, rinichi? Plata cu card sau cash e de domeniul trecutului, toată lumea la ora asta plătește cu telefonul. Când îl vezi pe unul la magazin că a scos cardul, are peste 50 de ani. Mai nou plătesc cu ceasul. E demență. Plata cu cash va deveni o raritate, ba chiar o să devină o imposibilitate”, a remarcat gazda emisiunii de la HAI România.

Comaroni: Banii care nu sunt cash nu sunt banii tăi

Jurnalistul de investigații Bogdan Comaroni a dus discuţia înspre Klaus Schwab şi „băieţii smart”, care vor să controleze banii care trec la propriu dintr-un buzunar într-altul. Unul dintre instrumente sunt băncile.

„Cât timp banii tăi se află în bancă – nu vreau să intru în legislație bancară, prin contract, la înființarea contului – banii ăia nu-ți mai aparțin. banii sunt ai băncii. Cât timp nu sunt în mâna ta, nu sunt banii tăi.

Banca îți eliberează niște bani contra cost. Dacă vinzi o nenorocită de mașină pentru care iei 5.000 de uro să zicem, te duci la bancă să îi depui, completezi formulare. Dacă te duci să scoți 5000 de euro să-ți iei o mașină, iar dai o serie întreagă de explicații. Orice tranzacție care ajunge la 10.000 de euro este la Oficiul de supraveghere a banilor, se caută traseele banilor. Deja controlul există. De la începutul anului curierii transmit la ANAF toate cumpărăturile care s-au realizat pe cash”, a explicat Comaroni.

Cum expiră banii în economia circulară

În opinia jurnalistului de la Ziuanews.ro, aceste politici de supraveghere a banilor au legătură cu economia circulară, concept creat de oamenii de la Davos.

„Vine Schwab și cei care sunt în spatele lor, vor să aducă banii în niște servicii. Evident că banii, fiind într-un sistem de închiriere permanentă, de circulație prin servicii în această economie circulară care la nivel macroeconomic e economia de tip cuantic, banii nu mai există și expiră. Sunt priviți ca un mijloc spre acest tip de comunism global în care nu mai există o reprezentare fizică a banilor”, a argumentat Bogdan Comaroni în  podcastul de joi HAI România. Jurnalistul a menționat și o tendință care vine din China, țară care și-a propus termene rapide pentru expirarea banilor.