'Unul dintre punctele de discuţie de pe ordinea de zi l-a constituit proiectul de Ordin privind aprobarea condiţiilor în care se vor încheia Convenţiile dintre instituţiile financiar-bancare şi nebancare şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, în vederea finanţării de către acestea a activităţilor curente ale beneficiarilor plăţilor derulate prin APIA. În acest sens, ministrul a reuşit diminuarea condiţiilor de cost faţă de anul 2015, reuşind să reducă dobânda la 2,5%, iar comisionul aplicat de către bănci să fie de maximum 1%', se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii, transmis vineri. 

Potrivit sursei citate, ministrul Agriculturii, împreună cu experţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, s-a întâlnit vineri cu reprezentanţi ai mediului bancar, întrevedere la care au participat şi reprezentanţi ai Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR) şi ai Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM). 

În cadrul întâlnirii, ministrul a solicitat reprezentanţilor băncilor să se asigure că plăţile pentru agricultori, odată ajunse în conturile Trezoreriei şi de acolo în cele ale băncilor, să fie transferate cât mai repede în conturile beneficiarilor, întrucât a avut sesizări din partea acestora că s-ar fi produs întârzieri chiar şi de o săptămână. 

Totodată, întâlnirea de lucru a avut ca scop clarificarea implicaţiilor noilor prevederi legislative asupra Convenţiilor încheiate în vederea finanţării capitalului de lucru pentru beneficiarii măsurii 215 – plăţi privind bunăstarea animalelor, în urma publicării Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 826 din 9 iunie 2016 pentru aprobarea modelului cererilor de plată, precum şi a modelului formularelor de accesare a clauzei de revizuire a angajamentelor încheiate în cadrul măsurii 215 – Plăţi în favoarea bunăstării animalelor – pachetul a) porcine şi pachetul b) păsări, se mai arată în comunicat. 

De asemenea, în cadrul întâlnirii a fost discutată şi posibilitatea amendării prin acte adiţionale a Convenţiilor privind finanţarea capitalului de lucru pentru desfăşurarea activităţilor curente de către beneficiarii schemelor de plăţi directe în sectorul vegetal şi Ajutoarelor Naţionale Tranzitorii în sectorul zootehnic la speciile bovine şi ovine/caprine 2015.

AGERPRES