Sunt problemele actuale ale bancilor rominesti rezultatul unor ambitii politice? Mugur Isarescu, fost guvernator al Bancii Nationale, si Mihai Bogza, actual viceguvernator si sef al supravegherii bancare, reprezinta doua tabere concurente. Primul se bucura de sprijinul CDR 2000 si mai ales al taranistilor, al doilea este omul Partidului National Liberal. Lupta pentru un loc i turul doi s-a dus mult timp itre Isarescu si Stolojan, cel de-al doilea fiind candidat al PNL (la data redactarii acestor rinduri, Corneliu Vadim Tudor se clasa i sondaje pe locul doi dupa Ion Iliescu). Prima si cea mai importanta acuza care se putea aduce candidatului Mugur Isarescu era legata de falimentele bancare. in actuala campanie electorala s-a discutat destul de putin despre falimentele bancare care au intervenit i perioada i care Mugur Isarescu era guvernator al Bancii Nationale. Desi toata lumea s-ar fi asteptat ca ceilalti candidati sa insiste pe greselile BNR dintre acea perioada, acest lucru nu s-a itimplat. Sau, mai bine zis, nu a fost de natura sa altereze sansele lui Isarescu, din simplul motiv ca de multe din deciziile care au dus bancile la faliment era responsabila clasa politica, prin reglementarile care au igradit BNR sau au obligat la acordarea de credite pe principii fanteziste. Problemele actuale, isa, au avut un impact mult mai mare. intimplator sau nu, situatiile tensionate au aparut chiar la institutiile unde banca centrala intrase i control (BTR, BCIT si Banca Unirea). Criza Bancii Turco Romine a intervenit chiar spre sfirsitul campaniei electorale. La fel, zvonurile despre problemele pe care le-ar avea Banca Comerciala Ion L?iriac. in aceeasi perioada, Isarescu pierdea i sondaje citeva procente bune din intentiile de vot, i ciuda promisiunilor privind cresterea alocatiilor, stergerea datoriilor la itretinere, acordarea de facilitati si altele asemenea. Concomitent, Theodor Stolojan urca i preferintele electoratului cu aproximativ 6% peste cota actualului prim-ministru.
Implicarea directa si publica a premierului si candidatului Isarescu i problemele BTR a fost, probabil, o greseala. Aceasta actiune l-a apropiat de problemele din banci si l-a identificat cu ele, desi interventia a fost corecta, daca luam i calcul gravitatea situatiei de la BTR.
Are Mihai Bogza, la doi ani dupa venirea i BNR, ambitii pentru fotoliul de guvernator? Daca luam i calcul felul i care, icepind cu primavara acestui an, l-a atacat pe fostul sau sef, raspunsul poate fi afirmativ. incepind de la refuzul de a-l confirma pe Liviu Marica, om desemnat de Isarescu, i fruntea CEC si terminind cu acuzele la adresa politicii BNR, n-a existat domeniu care sa scape criticilor lui Bogza. Daca alianta PDSR-PNL, de care se vorbeste atit de mult, prinde contur i viitorul parlament, Mihai Bogza se poate bucura de suficienta sustinere pentru a determina demiterea lui Isarescu (i cazul i care acesta doreste sa se itoarca la postul ce i-a fost pastrat) si numirea sa ca guvernator al BNR.
Ceea ce se intimpla acum cu bancile pare un joc politic murdar si aproape incredibil, daca luam i calcul consecintele. Pentru imaginea sistemului bancar, consecintele unor noi falimente sunt imense. Pentru bugetul tarii, de asemenea. Iar pentru firmele si cetatenii care isi pierd banii sunt dramatice. Pretul poate fi prea mare, chiar si pentru niste politicieni lipsiti de scrupule.