Royal Bank of Scotland Group este pe cale să ofere o finanțare de 600 milioane lire sterline către Blackstone Group pentru ca aceasta să poată cumpăra portofoliul de ipotecare comerciale în valoare de 1,4 miliarde lire de la RBS, conform informațiilor publicate de Bloomberg. Tranzacția vine la scurt timp după ce Credit Suisse Group a acceptat să finanțeze vânzarea către Apollo Global Management a unor credite imobiliare în valoare de 2,8 miliarde dolari.
Din păcate, această modalitate de curățare a portofoliului de active riscante este doar de fațadă. Practic, băncile rămân cu expunerea la aceeași valoare, dar schimbă natura creditului. Cum contractele de finanțare nu sunt publice, nu se știe dacă nu sunt prevăzute condiții de nerambursa a împrumutului în cazul în care activele respective nu pot fi valorificate.
De asemenea, nu se știe dacă autoritățile europene vor accepta această metodă de „eliminare” a riscurilor. În următorii doi ani, băncile europene trebuie să își reducă expunerea la active riscante cu 775 miliarde euro.