BoG a derulat o nouă rundă de teste de stres în rândul instituţiilor financiare elene pentru a stabili dacă recapitalizarea de 28 de miliarde de euro, efectuată în vara anului trecut, le-a făcut capabile să absoarbă şocuri viitoare, în condiţiile în care valoarea creditelor neperformante continuă să crească.

Conform rezultatelor, băncile elene au nevoie de majorarea capitalului cu încă 6,4 miliarde de euro.

'Necesităţile de capital ale primelor patru bănci din Grecia par gestionabile, chiar şi în cel mai grav scenariu prevăzut de Banca Centrală a Greciei. Prin urmare, instituţiile elene de creditare vor fi capabile să-şi acopere deficitul de finanţare fără a impune pierderi deţinătorilor de obligaţiuni', se arată în raportul Fitch.

Grecia a depăşit perioada de 'panică şi nervozitate', iar băncile elene vor fi în curând cele mai bine capitalizate din Europa, a declarat, luni, directorul general al Piraeus Bank, Anthimos Thomopoulos, într-un interviu acordat CNBC.

Declaraţia şefului Piraeus, unul dintre cele mai mari grupuri elene, vine într-un moment în care banca a anunţat că va accesa pieţele pentru a obţine cei 1,75 miliarde de euro (2,43 miliarde de dolari) necesari pentru majorarea capitalului. Este prima bancă din Grecia care va emite obligaţiuni pentru a-şi majora capitalul, de la debutul crizei din zona euro.

La un an de la criza care a zguduit statul vecin, Cipru, Thomopoulos a dat asigurări că nu există posibilitatea producerii unui astfel de eveniment în Grecia.

'Băncile sunt mult mai stabile. Cred că o serie de bănci elene vor fi în final unele dintre cele mai bine capitalizate din Europa, după publicarea rezultatelor testelor de stres. Am depăşit cea mai dificilă perioadă', a afirmat şeful Piraeus.

Acesta a explicat că există un apetit clar al investitorilor pentru titlurile de valoare elene: 'Ultima dată când am încercat să ne majorăm capitalul, în urmă cu şase luni, vorbeam de speranţele legate de începerea redresării ţării, dar acum ne referim la fapte. Există multe semne pozitive, sunt convins că băncile din Grecia vor accesa cu succes pieţele pentru a-şi majora capitalul'.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: Piraeus Bank, National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost şi Alpha Bank. AGERPRES