Anul trecut, instituţiile de creditare din Rusia au înregistrat profituri record, de 33,3 miliarde de dolari, depăşind astfel precedentul record din 2011, de 28,3 miliarde de dolari.

În timp ce pe segmentul creditelor acordate companiilor creşterea a fost slabă, la creditele de consum s-a înregistrat anul trecut un avans de 40%, comparativ cu 2011.

Cardurile de credit şi împrumuturile ipotecare au reprezentat motorul creşterii profiturilor băncilor din Rusia în 2012, în timp ce nivelul datoriilor la cardurile de credit a urcat cu 74,81%, iar împrumuturile pentru necesităţi casnice au crescut cu 50,53%.

"Ritmul rapid al dezvoltării creditării, în special pe segmentul împrumuturilor ipotecare şi carduri de credit, este un factor pozitiv care reflectă maturitatea pieţei şi o creştere a responsabilităţii şi eficienţei tehnologice", a explicat Aleksandr Vikulin, şeful Biroului naţional de credite.

Reprezentanţii Băncii Centrale a Rusiei au avertizat de mult timp că o creştere rapidă a creditării ar putea afecta stabilitatea macroeconomică, dacă autorităţile de reglementare nu reacţionează la timp, a declarat luna trecută Serghei Moiseev, director adjunct la departamentul de stabilitate financiară al CBR.

Spre deosebire de pieţele externe, producătorii din Rusia beneficiază puţin de creşterea pieţelor de creditare, a declarat Pavel Samiev, director al agenţiei Expert.

Totuşi, apreciază Maria Pomelnikova, analist la Raiffeisenbank, expansiunea creditelor personale nu va dura şi în 2013. Cererea pentru credite de retail va scădea deoarece gospodăriile din Rusia vor avea mai puţină încredere în veniturile viitoare iar reglementările CBR vor fi mai stricte. "O încetinire a pieţei creditării ar putea foarte curând să afecteze activitatea de consum şi creşterea economică", a explicat Maria Pomelnikova.
Sursa: Agerpres