În februarie 2015, BCE a renunţat brusc să mai accepte obligaţiuni greceşti drept garanţii pentru finanţare, transferând practic către Banca Centrală a Greciei povara finanţării băncilor elene. Analiştii susţin că decizia BCE a fost un răspuns la abandonarea programului de reforme de către Guvernul elen, scrie Agerpres.

În 22 iunie are loc şedinţa Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene iar creditorii eleni se aşteaptă ca BCE să accepte din nou obligaţiunile greceşti drept garanţii în schimbul creditelor. Decizia ar putea fi primul pas spre includerea Greciei în programul de relaxare cantitativă al BCE, adaugă sursele. Includerea ar putea fi discutată în iulie, după ce Grecia îşi plăteşte datoriile către BCE.

Cea mai îndatorată ţară din UE este în prezent exclusă din programul de achiziţii de active al BCE iar din 2015 băncile elene nu mai au acces la principalele operaţiuni de refinanţare derulate de BCE şi se bazează pe o facilitate care permite furnizarea de lichiditate în situaţii de urgenţă (ELA), dar în cadrul căreia dobânzile percepute sunt estimate a fi cu 100 până la 150 de puncte de bază peste dobânda de referinţă a BCE.

Reprezentanţii BCE nu au comentat informaţia.

Şi ministrul elen de Finanţe, Euclid Tsakalotos, şi-a exprimat recent speranţa că Atena va intra rapid în programul de relaxare cantitativă al BCE (QE). În martie 2015, Banca Centrală Europeană a demarat mult-aşteptatul program de relaxare cantitativă (QE), menit să redreseze economia zonei euro şi să evite riscul unei spirale deflaţioniste. Preşedintele BCE, Mario Draghi, a anunţat achiziţii lunare combinate de obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 80 de miliarde de euro.

"Unul dintre obiectivele noastre în această evaluare era intrarea în programul de relaxare cantitativă al BCE, ceea ce sperăm că va veni foarte curând", le-a declarat jurnaliştilor Euclid Tsakalotos, după ce Eurogrupul a aprobat acordarea unei tranşe de 10,3 miliarde de euro (11,5 miliarde de dolari) Greciei din pachetul de asistenţă financiară şi a prezentat o ofertă pentru reducerea poverii datoriei acesteia.

Atenuarea restricţiilor asupra mişcărilor de capital, introduse în iunie 2015, va depinde de revenirea banilor în depozitele bancare, a afirmat Euclid Tsakalotos, citat de Agerpres.

În ultimele luni, Banca Centrală Europeană a redus plafonul finanţării de urgenţă destinată băncilor greceşti (ELA), după ce restricţiile asupra mişcărilor de capital şi acordul dintre Guvernul de la Atena şi creditorii internaţionali au dus la diminuarea retragerilor de depozite din bănci.

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.