După ce au finanţat bugetul de stat cu zeci de miliarde de lei, băncile cer schimbarea regulilor privind provizioanele pe care trebuie să le constituie pentru deţinerile de astfel de active.

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a propus BNR modificarea sistemului actual de provizionare a titlurilor de stat prin trecerea la standardele IFRS, pentru a nu descuraja investiţiile băncilor în aceste instrumente, a declarat marţi preşedintele ARB, Radu Graţian Gheţea.

„Considerăm că sistemul actual este destul de neconform cu realitatea. E neplăcut să constaţi că băncile, după ce au făcut un an de zile investiţii în titluri de stat, trebuie să facă provizioane. E un mecanism netestat şi neindicat în situaţia actuală. Nu e bine să descurajăm instituţiile bancare să facă investiţii în titluri de stat”, a spus Gheţea în cadrul unui seminar privind trecerea la standardele internaţionale de contabilitate IFRS.

Preşedintele ARB consideră că sistemul actual de provizionare pentru titluri de stat este neadecvat, deoarece experienţa din anii trecuţi a arătat că se pot face provizioane din investiţiile în astfel de instrumente. Gheţea a explicat că provizionarea titlurilor de stat se face în momentul în care cotaţia la nivelul pieţei este mai scăzută decât cea a băncii.

El a mai arătat că ultima propunere scrisă către Banca Naţională pentru modificarea acestui sistem a fost realizată în septembrie-octombrie, iar până la 31 decembrie BNR ar trebui să găsească o soluţie.

De la începutul anului, volumul emisiunilor de titluri de stat a fost de peste 64 de miliarde de lei, majoritatea fiind cumpărate de instituţiile de credit.