China va permite băncilor centrale străine să facă tranzacţii pe piaţa valutară interbancară spot şi cu derivate, a anunţat astăzi Banca Centrală (PBOC), transmit MarketWatch şi Reuters. Băncile centrale străine nu vor fi obligate să deţină rezerve de risc pentru tranzacţiile valutare din China. Luna aceasta, Banca Centrală a Chinei a emis noi reglementări prin care instituţiile financiare care cumpără şi vând pentru clienţi instrumente financiare denominate în dolari SUA să depoziteze ca rezerve 20% din vânzările lor.

PBOC a anunţat că rezervele valutare ale ţării au scăzut luna trecută cu 93,9 miliarde de dolari, până la 3.557 miliarde de dolari, comparativ cu 3.650 miliarde de dolari la finele lunii iulie. Scăderea rapidă a rezervelor valutare ale Chinei a venit ca urmare a deciziei surprinzătoare a autorităţilor de la Beijing, care în data de 11 august au devalorizat cu aproape 2% cursul de schimb al yuanului.

În prezent, oficialii chinezi sunt hotărâţi să demonstreze că pieţele lor financiare au revenit la normal după devalorizarea yuanului şi evoluţiile volatile de pe pieţele bursiere chineze care au provocat turbulenţe în întreaga lume. Guvernatorul PBOC, Zhou Xiaochuan, a dat asigurări că piaţa financiară chineză a ajuns la finalul fazei de corecţie, după o creştere accelerată a preţului acţiunilor în prima jumătate a anului. În pofida acestor comentarii, pieţele bursiere chineze sunt în declin, pe fondul speculaţiilor că fondul de stat a oprit intervenţiile pe burse.

Sursa: AGERPRES