‘Ministerul Agriculturii rulează pe pilonul I şi pe plăţi naţionale aproape 1,5 miliarde de euro subvenţii anuale, iar la ora actuală este un apetit al băncilor de a rula subvenţii. Probabil că acest segment de subvenţii este cel mai sigur segment de bussines bancabil din România pentru că sunt bani europeni, care vin sigur, iar creditul are un risc zero. Foarte multe bănci şi IFN-uri au dat credite pe pilonul I şi pentru plăţile naţionale, dar foarte puţine sunt cele care se implică în pilonul II. Sunt convins că este nevoie de o corelare şi de lucra cu acele bănci care au un apetit pentru agricultură. Cele care se implică în pilonul II pe proiecte europene vor beneficia şi de acces la rularea plăţilor pe pilonul I. Mesajul pe care îl transmit azi băncilor este că nu orice bancă va mai avea acces la rularea subvenţiilor europene dacă nu se va implica şi în finanţarea proiectelor europene’, a precizat Stelian Fuia.

Acesta a subliniat că una dintre cele mai mari probleme din agricultură rămâne finanţarea sectorului privat.

‘Nu are rost să ne minţim. Am crezut că ajutăm proiectele europene dacă cerem o scrisoare de confort prin care proiectul merge la bancă să fie evaluat din punct de vedere bancabil. Din păcate, la ora actuală o scrisoare de confort se obţine foarte uşor, dar cu nişte costuri pentru fermieri. Ulterior, după ce proiectul este evaluat, este eligibil şi acceptat pe fonduri europene, banca vine şi spune că nu e bancabil. De aceea cred că trebuie să schimbăm acest mecanism pentru că sunt bănci care vând scrisoarea de confort, e o afacere. Vom lucra doar cu băncile serioase, care se implică într-adevăr în finanţarea proiectelor europene şi nu vom mai accepta de acum încolo scrisori de confort de la orice bancă’, a adăugat şeful MADR.

Stelian Fuia a subliniat că săptămâna viitoare va avea o întâlnire cu toate băncile pentru a găsi soluţii pe aceste probleme.