Pentru cei care au venituri suficiente, un împrumut de câteva zeci de mii de lei nu pare să fie o problemă, dacă ne uităm în ofertele băncilor din România. Ba chiar cea mai nouă instituţie de credit locală, Idea Bank, fostă  RIB, vine pe piaţă cu o provocare. Acordă până la 90.000 de lei şi cere un singur document la dosarul de credit: buletinul. Banca deţinută acum de grupul polonez Getin nu bate, însă, recordul în ceea ce priveşte suma maximă pe care un client o poate împrumuta fără garanţii. Veneto Banca, fosta Italo-Romena, oferă până la 200.000 de lei, însă o face în condiţii mult mai puţin avantajoase decât alte bănci. Un caz particular îl constituie Instituţia Financiară Nebancară Cetelem, care nu impune o limită în ceea ce priveşte suma maxima ce poate fi contractată.

Ai nevoie de venituri de mii de euro

Majoritatea băncilor se opresc cu valoarea maximă a creditelor de nevoi personale la 90.000 de lei. La acest prag, regăsim şapte bănci, unele care percep costuri sufficient de atractive. Idea Bank, Banca Transilvania, ING şi Credit Agricole aplică dobânzi anuale efective (DAE) de sub 10%, Piraeus Bank şi Unicredit Consumer Finance se învârt între 11 şi 12%, în timp ce Veneto Banca se apropie de 13% cu nivelul DAE.

În aceste condiţii, luând în considerare şi gradul maxim de îndatorare (raportul dintre veniturile nete ale soclicitantului şi valoarea ratei lunare), venitul necesar pentru a lua cei 90.000 pe o perioadă de 5 ani, în cazul în care clientul nu mai are alte credite, se încadrează între un minim de 4.080 de lei (la ING Bank) şi un maxim de 4.400 de lei (la Idea Bank). Rata lunară variază între 1.800 de lei şi 2.100 de lei. 

Cei care îndrăznesc să meargă spre creditul maxim oferit în România fără garanţii ar trebui să aibă venituri nete uriaşe. Veneto Banca solicită, pentru cei 200.000 de lei credit, un venit lunar de peste 9.100 de lei, în condiţiile în care rata sare de 4.100 de lei. Mergând la extrem, cineva care ar dori să ia un împrumut de 1.000.000 de lei are o singură opţiune şi anume Cetelem. În cazul acestui IFN, veniturile minime eligibile se apropie de 45.000 de lei sau 10.000 de euro, în timp ce rata lunară care ar trebui achitată merge până la 22.000 de lei.

Un fel de credit doar cu buletinul

Idea Bank este prima instituţie de credit din România care a încheiat un acord cu ANAF prin care poate accesa datele fiscale ale potenţalilor clienţi, au arătat reprezentanţii băncii. Înţelegerea a permis băncii să reinventeze un produs care a marcat perioada de boom a sistemul financiar românesc: creditul doar cu buletinul. Actul de identitate este singurul document pe care solicitantul împrumutului este obligat să îl depună la dosarul de credit, adeverinţele de venit sau fişele fiscale nemaifiind necesare. Similitudinile cu celebrul produs, acum dispărut din ofertele băncilor, se opresc însă aici, pentru că procedurile de analiză a clientului şi dobânzile practicate de bancă sunt total diferite. „Este creditul pentru persoane fizice cu cea mai ridicată valoare maximă din România. Clienţii pot împrumuta până la 90.000 de lei. Dobânda variază în funcţie de ratingul clientului şi porneşte de la o marjă de 6,9% peste nivelul ROBOR la trei luni. Nu există comisioane de administrare“, explică Ana Cernat, vicepreşedinte pe retail al celei mai noi bănci din România.