“Fitch Ratings a decis să coboare pragul pentru ratingul de suport în cazul băncilor de importanţă sistemică din Marea Britanie la A de la AA minus”, a anunţat agenţia.

În consecinţă, ratingurile pentru datoriile pe termen lung ale Lloyds Banking Group şi Royal Bank of Scotland Group au fost retrogradate de Fitch la ‘A’ de la ‘AA minus’. De asemenea, Fitch a plasat ratingul Barclays plc sub supraveghere cu implicaţii negative.

Revizuirea pragului pentru ratingul de suport reflectă punctul de vedere al Fitch potrivit căruia dinamica sprijinului se modifică în Marea Britanie. Sistemul bancar are o pondere mare relativ la economia Marii Britanii iar în prezent există voinţa politică pentru reducerea sprijinului implicit pentru băncile britanice. Deşi Fitch a confirmat ratingul de sprijin ‘1’ pentru marile bănci britanice, majoritatea instituţiilor mici au cel mai mic rating de sprijin (‘5’), reflectând opinia Fitch că aceste instituţii nu se pot baza pe sprijin din partea statului.

Decizia Fitch vine după ce săptămâna trecută o altă mare agenţie de rating, Moody’s, a retrogradat un număr de 12 bănci britanice, inclusiv Royal Bank of Scotland (RBS).