Potrivit publicaţiei ‘WirtschaftsBlatt’, cele mai mari credite cu probleme se găsesc la Erste Group (12,4 miliarde de euro), urmată de Raiffeisenbank International (8,5 miliarde de euro), Bank Austria, divizia a UniCredit (6,4 miliarde de euro). Toate cele trei entităţi sunt prezente şi în România prin BCR, Raiffeisen Bank şi, respective, Unicredit Ţiriac Bank.  Grupul ÖVAG are credite cu probleme în valoare de 3,8 miliarde de euro, din care un miliard de euro aparţin subsidiarei din România. Cele mai mici credite cu probleme sunt la RLB-Oberösterreich (2 miliarde de euro) şi BAWAG (1,2 miliarde de euro).
‘Această cifră nu mă sperie deoarece include şi creditele cu probleme din Europa de Est’, a declarat Stefan Pichler, expert bancar la WU Wien.
Băncile din Europa Occidentală, în frunte cu băncile austriece Raiffeisen Bank International, Erste Group Bank şi Bank Austria, au alimentat boom-ul înregistrat de Europa de Est cu credite ieftine până la criza din 2008. În multe din aceste ţări, băncile au acordat credite în euro sau franci elveţieni, ceea ce a exacerbat criza economică atunci când monedele din regiune s-au depreciat. Creditele neperformante în Europa de Est au crescut constant după 2009, iar în prezent îngreunează bilanţurile băncilor.
AGERPRES