Comparativ cu luna precedentă, în mai 2015, volumul creditelor nou acordate a crescut cu peste 55%, de la 3,27 miliarde de lei în aprilie 2015.

Cu un an în urmă, în mai 2014, volumul creditelor noi s-a situat aproape la jumătate faţă de a cincea lună din acest an, respectiv la 3,15 miliarde de lei.

Pe de altă parte, depozitele noi constituite în aceeaşi perioadă la băncile din România au depăşit 18 miliarde de lei. Acestea sunt, însă, în scădere atât faţă de luna aprilie, cu 6,88%, de la 19,6 miliarde de lei, cât şi faţă de mai 2014, cu 7,3%, de la 19,7 miliarde de lei în urmă cu un an.

Potrivit BNE, contractele noi includ toate contractele financiare care specifică pentru prima dată rata dobânzii pentru depozit sau pentru credit şi toate renegocierile contractelor existente de depozit sau de credit.

'Nu sunt incluse în baza de calcul creditele acordate pe descoperit de cont, creditele reînnoibile automat (revolving), creanţele aferente cărţilor de credit şi nici creditele neperformante', precizează banca centrală.AGERPRES/