Pensia e un venit mic, dar, în vremuri de criză, cel puţin este stabil. Bancherii nu mai strâmbă din nas la astfel de clienţi, astfel încât produsele şi facilităţile pentru pensionari, cândva oferite doar de una-două instituţii, se înmulţesc.

Mai multe bănci oferă po­sibilitatea încasării pen­siei de stat prin inter­mediul conturilor bancare de către pensionari. Printre acestea: BCR, Raiffeisen, OTP, Volksbank şi CEC. În ultima lună, încă două bănci au început să ofere această facilitate şi anume: Intesa SanPaolo şi Romanian International Bank (RIB).

Ce au de făcut concret pensionarii pentru a putea încasa pensia prin această modalitate? În principiu, există două variante. În prima, se deplasează până la o sucursală a băncii, prezintă cuponul/talonul de pensie şi buletinul, completează o cerere de deschidere a unui cont curent (în cazul în care nu au deja un cont deschis la acea bancă) şi un formular de încasare a pensiei. În acest caz, banca se ocupă mai departe de tot fluxul, inclusiv de depunerea documentaţiei la Casa Teritorială de Pensii de care aparţine solicitantul. Aceasta este procedura la BCR, Raiffeisen şi Intesa Sanpaolo.

A doua variantă presupune, în plus faţă de cele descrise mai sus, deplasarea persoanei în cauză şi la Casa de Pensii pentru a depune o cerere cu datele beneficiarului şi ale contului în care urmează să fie virată pensia. Astfel se procedează la OTP Bank şi Volksbank. În cazul băncii RIB, cererea-tip se depune de către bancă sau de către client, în funcţie de opţiunea acestuia, la instituţia statului în evidenţa căreia se află clientul beneficiar.

Raiffeisen oferă acest produs atât pentru pensionarii Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS), cât şi pentru cei ai Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) şi Ministerului Apărării Naţionale (MApN).

Clienţii CEC Bank dispun şi de posibilitatea de a efectua plăţi periodice prin virament către furnizorii de servicii (plata abonamentelor telefonice/radio/TV, consum de energie electrică/gaze naturale, impozite, chirii, prime de asigurare etc.), utilizând Direct Debit/Standing Order.

Comisioane, deloc sau mai mici

208-51183-26_porc_17.jpgMajoritatea băncilor consultate de Capital nu percep în astfel de cazuri comision pentru deschiderea contului sau comision de retragere cash de la ATM, ci doar un comision lunar de administrare cont curent (în unele cazuri).

La Intesa, de exemplu, comisionul pentru administrarea cardului este tot 0%. Clientul poate beneficia, în cazul plăţii unui comision de patru lei lunar (sau opt lei în cazul în care nu se îndeplineşte condiţia de a încasa minimum 400 lei lunar pe cont şi de a menţine acest sold cel puţin 24 de ore), de comision 0% la retragere de numerar de la oricare din ghişeele băncii.

Anumite bănci oferă pensionarilor şi produse sau facilităţi precum dobânzi preferenţiale pentru depozite, promoţii valabile în perioada curentă sau alte pachete de servicii.

Astfel, Raiffeisen oferă pentru pensionari atât un bonus de 0,25% adăugat dobânzii depozitelor standard în lei, pe trei şi şase luni, cât şi facilitatea de descoperit de cont (Overdraft). Limita de credit este stabilită la valoarea a maximum trei pensii şi se acordă în baza analizei de credit. Dobânda este de 15,83%, calculată în funcţie de indicatorul ROBOR la şase luni.

În această perioadă se desfăşoară şi campania promoţională „Câştigă o pensie în plus pe viaţă“, cu premii acordate prin tragere la sorţi pe tot parcursul anului curent. Clienţii pot câştiga o pensie în plus pe an (a 13-a pensie anual) în valoare de maximum 2.000 Lei, timp de 15 ani, plătibilă în avans. Banca acordă trimestrial un astfel de premiu.

Produse cu dobânzi preferenţiale

OTP Bank oferă pensionarilor depozite cu dobânzi preferenţiale şi anume: 0,30% peste dobânda standard a băncii, pentru depozitele la termen în RON, şi 0,20% peste dobânda standard a băncii, pentru depozitele la termen în valută.

„Strict destinat pensionarilor am lansat contul curent Bunici, cu menţiunea că pensia se poate însă încasa în orice cont curent, nu exclusiv în acesta”, declară reprezentanţii băncii Volksbank. Nu se percepe comision de administrare sau de deschidere cont.  Dobânda anuală pentru conturile în lei este de 4,5%, iar cea pentru conturile în euro, de 2,135%.

La Intesa SanPaolo, clientul poate alege să-şi crească economiile prin Planul de Acumulare, ce oferă  acces permanent la banii din cont. Produsul permite economisirea lunară a unei sume stabilite de client, în concordanţă cu stilul acestuia de viaţă, care se transferă automat din contul curent, la data stabilită.

Alte facilităţi

Raiffeisen +0,25% dobânda pentru de­­pozitele standard în lei (3 si 6 luni);  facilitate de descoperit de cont (limita de până la 3 pensii).
OTP Bank +0,3% dobânda standard pen­tru depozite la termen în lei şi +0,2% pentru depozite la termen în valută.
Volksbank Contul curent Bunici. Do­bânda conturi în lei: 4,5%. Dobânda con­turi în euro: 2,135%.
Intesa Sanpaolo Economisire prin Pla­nul de Acumulare.