“Pe 18 decembrie 2018, ne-am trezit cu OUG 114, care, între timp, a luat alte forme. A fost dezbatere lungă, am pierdut trei luni din 2019, în care focusul a fost pe asta, în loc să fie pe creșterea economică. Ne bucurăm că Guvernul actual și-a ținut promisiunea de abrogare a OUG 114. Și atunci (nn. în decembrie 2018) au fost împotrivă (nn liberalii). Ne bucurăm de predictibilitate și continuitate.

Trebuie să menționez că forma finală a OUG 114 nu ne-a schimbat planurile, de a rămâne cel mai mare finanțator al economiei. Am continuat să acem rezultate bune, în primele trei trimestre. Probabil că anul viitor trebuie să avem mai mult curaj și mai multă încredere, având în vedere că unul din obstacole a dispărut”, a declarat Omer Tetik, CEO-ul Băncii Transilvania, prezent, luni, la Bursa de Valori București, la listarea obligațiunilor BT Leasing.

Prevederile OUG 114

Ordonanta de Urgenta care modifica OUG nr. 114/2018 a fost publicată în martie în Monitorul Oficial, de fostul Guvern, iar schimbarile au vizat taxa pe activele băncilor, un nou indice pentru credite, noi regului în energie și o prorogare pentru administratorii Pilonului II de pensii.

Pentru anul 2019, pentru fiecare bancă, rata era redusă proporțional până la 0%, în cazul în care: creștea creditarea cu 8%, se diminua diferența dintre dobânda la credite și cea la depozite cu 8%.

Mai exact, taxa nu se datora și nu se declara la nivelul primului semestru în următoarele situații: dacă îndeplinea 100% ținta de creștere a creditării, dacă îndeplinea 100% ținta de diminuare a marjei de dobână, sau dacă nivelul procentual agregat al creșterii creditării și al diminuării marjei de dobândă era cel puțin 100%.