Banca Transilvania, prima emisiune de obligațiuni sustenabile în lei la BVB, în valoare de 1,5 miliarde RON

Banca Transilvania (simbol bursier: TLV), cel mai mare jucător din sistemul bancar românesc, a listat astăzi la Bursa de Valori București prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominate în lei, în valoare totală de 1,5 miliarde RON, stabilind un nou record pe piața locală a instrumentelor de datorie bancară.

„Banca Transilvania (BT, simbol bursier: TLV), companie listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) din anul 1997 şi lider al pieţei bancare din România, listează astăzi la BVB o emisiune de obligaţiuni sustenabile, în valoare de 1,5 miliarde de lei. Obligaţiunile vor avea simbolul bursier TLV32. Este prima emisiune în lei a băncii, listată la Bursă, care marchează, datorită valorii şi tipului emisiunii de obligaţiuni, un record pe piaţa bancară românească. Emisiunea de obligaţiuni listată astăzi constă în 2.500 de obligaţiuni corporative, sustenabile, eligibile (în linie cu cerinţele MREL), nepreferenţiale, cu valoarea nominală de 600.000 de lei, având scadenţa în anul 2032 şi o dobândă anuală de 8,875%”, a anunțat Bursa de Valori București.

Aceasta este a treia emisiune de obligațiuni listată de BT la BVB, după cele două în euro – TLV28E în 2018 (285 milioane euro, scadență 2028) și TLV33E în 2023 (200 milioane euro, scadență 2033).

O emisiune cu impact pe piața de capital și pentru investițiile sustenabile

Prin acest nou instrument, BT își consolidează angajamentul față de dezvoltarea durabilă și atragerea de capital prin mecanismele pieței bursiere.

„Prin această emisiune de obligaţiuni diversificăm opţiunile de investiţii pentru investitorii locali prin intermediul bursei. Cine alege să investească susţine atât creşterea BT, cât şi iniţiative sustenabile, cu impact imediat în comunitate şi economie. Ne bucurăm să contribuim constant la dezvoltarea pieţei de capital, pentru a fi un exemplu pentru companiile care aleg BVB pentru a-şi finanţa activitatea şi pentru a prospera”, a declarat Ӧmer Tetik, director general, Banca Transilvania.

Fondurile atrase prin această emisiune vor finanța proiecte sustenabile, aliniate cu criteriile definite în cadrul de finanțare durabilă al BT. Intermedierea tranzacției a fost realizată de BT Capital Partners, parte a Grupului Financiar Banca Transilvania.

Evenimentul reconfirmă credibilitatea Băncii Transilvania în fața investitorilor instituționali, emisiunea de obligațiuni fiind primită cu interes pe piață și validată de un rating Investment Grade de la Fitch. Colaborarea dintre BT și Bursa de Valori București evidențiază potențialul pieței locale și accesul companiilor românești la finanțare sustenabilă prin bursă.

„Suntem recunoscători Băncii Transilvania pentru contribuţia la dezvoltarea pieţei de capital din România. Această emisiune a fost întâmpinată cu un entuziasm remarcabil din partea investitorilor locali şi internaţionali, confirmând că piaţa românească de capital câştigă vizibilitate şi credibilitate pe scena financiară internaţională. Emisiunea a obţinut un rating Investment Grade de la agenţia Fitch, care plasează aceste obligaţiuni în categoria investiţiilor sigure, la acelaşi nivel cu ratingul suveran al României. De-a lungul celor aproape trei decenii de prezenţă pe bursă, Banca Transilvania a folosit cu succes mecanismele puse la dispoziţie de piaţa de capital şi a înregistrat performanţe notabile, capitalizarea companiei atingând recent o valoare record de peste 30 de miliarde de lei. Parteneriatul special dintre Bursa de Valori Bucureşti şi Banca Transilvania demonstrează că, prin colaborare susţinută, prin viziune strategică şi prin respectarea standardelor internaţionale companiile româneşti pot accesa cu succes pieţele de capital pentru dezvoltare sustenabilă”, a declarat Remus Vulpescu, CEO al Bursei de Valori București.

El a subliniat că parteneriatul de lungă durată dintre BT și BVB este un model de colaborare strategică în beneficiul pieței de capital autohtone.

banca transilvania
SURSA FOTO: Dreamstime

BT: 28 de ani de creștere susținută la bursă

Listată în 1997, BT a fost prima bancă românească cotată pe Piața Reglementată a BVB. De atunci, și-a crescut capitalizarea bursieră de aproape 1.000 de ori, atingând în 2025 un record istoric de peste 30 miliarde de lei. De asemenea, banca a distribuit dividende brute totale de 8,3 miliarde lei de la listare până în prezent.

Banca Transilvania domină și lichiditatea bursei. În 2024, acțiunile TLV au generat tranzacții de peste 2,95 miliarde lei, devenind din nou „cea mai tranzacţionată acţiune pe piaţa reglementată a BVB”.

BT este membră a principalilor indici ai pieței – BET, BET-XT, BET-BK, BET-Plus, BET-EW, ROTX – și are cea mai mare pondere (20%) în indicele BET.

Cum modelează Banca Transilvania și BVB viitorul pieței de capital

Banca Transilvania, cu o cotă de piață de 23%, peste 5 milioane de clienți, mai mult de 10.000 de angajați și o rețea de 530 de sedii în 180 de localități, își consolidează poziția de lider printr-o ofertă solidă de servicii digitale și prezență națională.

Bursa de Valori București, operatorul unic al piețelor de capital din România, administrează atât Piața Reglementată, cât și Sistemul Multilateral de Tranzacționare, facilitând accesul investitorilor la o gamă variată de instrumente financiare și susținând dezvoltarea pieței locale, inclusiv prin CCP.RO, contrapartea centrală care contribuie la relansarea instrumentelor derivate. În acest context, listarea obligațiunilor sustenabile TLV32 marchează nu doar o mișcare strategică pentru Banca Transilvania, ci și un pas important spre consolidarea finanțării sustenabile prin bursă ca pilon esențial al dezvoltării economice din România.