Șeful Eximbank, Traian Halalai, vrea ca banca pe care o conduce să cumpere de la acționarii greci Banca Românească. Principala piedică în calea tranzacției ar fi lipsa fondurilor necesare, dat fiind că Ministerul Finanțelor nu are prevăzută în buget suma necesară.

De Banca Românească mai este interesat și fondul american de investiții JC Flowers, reprezentanții acestuia având luni o întâlnire cu șefii băncii.

 Din septembrie au existat discuții despre schimbarea statutului Eximbank pentru a permite tranzacția.

Pe de altă parte, dincolo de piedicile legislative, o problemă majoră este costul tranzacției. OTP, care a vrut să cumpere Banca Românească în 2017, ar fi urmat să plătească circa 100 de milioane de euro, potrivit Profit.ro. Or, găsirea unei asemenea sume disponibile în bugetul de stat (Ministerul Finanțelor fiind acționarul Eximbank) este extrem de problematică în acest moment.

Cum tranzacția cu OTP a picat din cauza opoziției BNR, iar acționarii greci sunt forțați de acordurile cu finanțatorii internaționali să vândă activele din afara țării, ei caută acum un nou cumpărător. În afară de Eximbank ar mai fi interesate de Banca Românească și câteva fonduri de investiții.