Această dobândă, care va intra în vigoare din 22 ianuarie 2015, se va aplica depozitelor la vedere cu o valoare de peste 10 milioane de franci elveţieni. BNS a precizat că obiectivul este să ducă dobânda Libor la trei luni, pe care Elveţia o utilizează la stabilirea dobânzilor pentru ipoteci şi conturi de economii, în teritoriul negativ.

'Introducerea unei dobânzi negative face mai puţin atractive plasamentele în franci elveţieni şi, de aceea, sprijină cursul minim de schimb', a explicat BNS, într-un comunicat.

În luna septembrie 2011, BNS a decis să ia o măsură excepţională şi să introducă un curs minim de schimb de 1,20 franci pentru un euro, în ideea de a lupta împotriva aprecierii francului, o valoare de refugiu prin excelenţă în perioade de criză.

'În ultimele zile, francul elveţian a fost supus din nou la presiuni în creştere. Incertitudinea care a crescut rapid pe pieţe a antrenat o cerere puternică pentru plasamentele sigure. Agravarea crizei din Rusia a avut cea mai mare contribuţie', a declarat, într-o conferinţă de presă, preşedintele BNS, Thomas Jordan.

Decizia Băncii Naţionale a Elveţiei este un 'răspuns la creşterea intrărilor de capitaluri în căutarea de refugii sigure în ultimele zile, probabil accelerată de criza rusească', a explicat, la rândul său, Jonathan Loynes, economist şef pentru Europa la e-Capital Economics.

Un franc mai puternic afectează exporturile industriei elveţiene, ceea ce ar avea efecte negative asupra întregii economii şi asupra pieţei muncii.

SURSA: Agerpres