Banca Mondială prognozează că sumele de bani trimise în ţările de unde provin de muncitorii emigranţi în 2020 vor scădea mai puţin decât estimările precedente. Cu toate acestea, sumele de bani vor continua să scadă şi în 2021 în condiţiile în care pandemia duce la o diminuare treptată, dar prelungită, a acestora, scrie Bloomberg.

Care sunt estimările pentru 2020 şi pentru 2021?

Conform unui raport publicat joi de către instituţia financiară internaţională, remitenţele către ţările cu venituri mici şi medii vor scădea cu 7,2% în acest an, până la 508 miliarde dolari. În luna aprilie, specialiştii Băncii Mondiale prognozau un declin de 19,7%. Această scăderea mai mică decât se credea iniţial a remitenţelor în 2020 se explică în parte şi prin trecerea de la remitenţele informale transportate fizic cu prilejul călătoriilor spre remitenţele formale trimise digital, susţine Banca Mondială. De asemenea, unii emigranţi au putut şi să acceseze sistemele de transfer de numerar în ţările în care lucrează.

În ciuda acestor estimări, Banca Mondială mizează pentru anul 2021 pe o nouă scădere de 7,5% a remitenţelor, până la 470 miliarde dolari, comparativ cu estimarea anterioară care prognoza o revenire de 5,6%.

Pe regiuni, Banca Mondială se aşteaptă ca Europa şi Asia de Est să fie cele mai afectate în 2020, cu o diminuare a remitenţelor de 16%, respectiv 11%.

Impactul COVID-19 asupra remitenţelor

“Impactul COVID-19 este omniprezent atunci când este văzut din perspectiva migraţiei, deoarece afectează emigranţii şi familiile lor care se bazează pe remitenţe”, a declarat vicepreşedintele pentru Dezvoltare Umană la Banca Mondială, Mamta Murthi, adăugând că instituţia financiară internaţională va continua să lucreze cu partenerii şi ţările pentru a menţine remitenţele, scrie Agerpres.

Remitenţele sunt o sursă vitală de finanţare externă pentru ţările cu venituri mici şi medii, cu un nivel care a atins un nivel record de 548 miliarde dolari anul trecut, mai mare decât investiţiile străine directe de 543 miliarde dolari şi asistenţa externă pentru dezvoltare în valoare de aproximativ 166 miliarde dolari.