FPS intentioneaza sa vanda in acest an pachetul de actiuni reprezentand 53 % din capitalul social. Firma a mai fost scoasa la privatizare de doua ori pe parcursul anului trecut, dar la licitatie nu s-a prezentat nici un investitor. Pentru privatizarea companiei, Fondul Proprietatii de Stat a desemnat, in calitate de consultant, firma austriaca Raiffeisen Investment AG. Reprezentantii consultantului austriac au demarat, la inceputul lunii aprilie, analiza situatiei financiare si a potentialului producatorului de medicamente din Iasi.
Antibiotice Iasi face parte din cele 64 de companii incluse in programul PSAL,/ implementat cu sustinere financiara de la Banca Mondiala.
Managerul general al firmei, Ioan Nani, sustine ca in acest an programul de restructurare sustinut prin programul RICOP al Bancii Mondiale va fi derulat concomitent cu procesul de privatizare. Administratorul firmei sustine ca atentia conducerii se va indrepta spre reducerea costurilor de productie prin retehnologizare.
Actionarii au stabilit in AGA bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul 2000, iar profitul estimat este de 25 de miliarde de lei. La sfarsitul anului trecut, compania a inchis doua sectii nerentabile, producatoare de penicilina si lizina, si a disponibilizat 10% din cei aproximativ 3.000 de angajati.
Situatia financiara a companiei este in continuare influentata de intarzierea platilor efectuate de unitatile subordonate Ministerului Sanatatii.
La sfarsitul anului trecut, societatea avea de incasat de la aceste unitati aproximativ 90 de miliarde de lei, in timp ce volumul datoriilor restante era de aproximativ 50 de miliarde de lei.