Pierderile au fost cauzate, în principal, de pierderile de 11,7 miliarde de franci elveţieni, înregistrate din schimbul valutar, a anunţat vineri SNB.

Pentru perioada ianuarie-iunie 2010, Banca Elveţiei raportase pierderi de 2,78 miliarde de franci elveţieni. Şi stocurile de aur ale SNB au pierdut 1,6 miliarde de franci din valoarea lor deoarece preţul lor este stabilit în dolari, care s-a depreciat în ultimele luni.

Banca Elveţiei a anunţat că şi-a majorat rezervele internaţionale în euro şi dolari pentru a încerca să stopeze aprecierea francului elveţian.

Moneda elveţiană, percepută ca o valoare de refugiu de către investitori, a înregistrat în ultimul an o apreciere continuă, un fenomen care îi afectează în mod negativ pe exportatorii elveţieni. De la începutul anului, francul elveţian s-a apreciat cu 3,25% în raport cu moneda euro şi cu 9,7% în raport cu dolarul american.

Recent, Banca Centrală a Elveţiei şi-a menţinut estimările privind creşterea economiei la aproximativ 2% în acest an şi a prognozat o inflaţie de 0,9% în 2011, de 1% în 2012 şi 1,7% în 2013.
SURSA: Agerpres