'Există câteva soluţii posibile: extinderea scadenţelor, reducerea ratelor dobânzilor şi o soluţie mult mai radicală – reducerea semnificativă a datoriei', a declarat Matthieu Pigasse, şeful subsidiarei din Paris a Lazard. Acesta a adăugat: 'Dacă am putea reduce datoria cu 50%, Grecia ar reveni la un nivel rezonabil al nivelului datoriei ca procentaj din PIB'.

Matthieu Pigasse a afirmat că nivelul datoriei Greciei deţinut de creditorii publici se ridică la 200 miliarde de euro.

Banca de investiţii Lazard a acordat Greciei şi în trecut consultanţă legată de datoria publică.

Într-o declaraţie acordată Bloomberg, premierul elen Alexis Tsipras a afirmat că nu a intenţionat niciodată să acţioneze unilateral. Datoria Greciei se ridică la 315 miliarde de euro – aproximativ 175% din PIB.

Cancelarul german Angela Merkel a exclus o anulare a datoriei Greciei, afirmând că deja creditorii internaţionali au făcut concesii.

Alexis Tsipras susţine că Atena îşi va achita datoriile faţă de BCE şi FMI şi va ajunge la un acord cu statele din zona euro care au finanţat cea mai mare parte a pachetului de asistenţă financiară acordat Greciei.

'Dezbaterea cu partenerii noştri europeni tocmai a început. Chiar dacă există diferenţe de perspectivă, sunt absolut sigur că vom reuşi în curând să ajungem la un acord favorabil şi Greciei şi Europei', a declarat premierul elen.

SURSA: Agerpres