Rata anuală a inflaţiei în zona euro a continuat să scadă în luna decembrie 2014, ca urmare a reducerii preţurilor la energie, ajungând la minus 0,2%, de la nivelul de 0,3% înregistrat în luna noiembrie. Aceasta este prima scădere a inflaţiei în teritoriul negativ înregistrată de zona euro după luna octombrie 2009. Dacă această tendinţă se va prelungi, zona euro va intra într-o perioadă de deflaţie.

'În această situaţie este important ca riscurile privind deflaţia să fie luate în serios, iar reacţia la aceste evoluţii nu ar trebui să întârzie prea mult', a spus Nowotny, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Austriei (OeNB), la o conferinţă desfăşurată la Viena.

Următoarea reuniune a consiliului guvernatorilor BCE va avea loc în data de 22 ianuarie, iar analiştii estimează că instituţia va începe să cumpere obligaţiuni suverane la începutul acestui an. Preşedintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), Jens Weidmann, se opune unei astfel de decizii, în timp ce economistul şef al BCE, Peter Praet, face presiuni pentru ca instituţia să adopte noi măsuri de stimulare a economiei zonei euro.

Consiliul guvernatorilor Băncii Central Europene discută unele opţiuni care includ achiziţionarea de obligaţiuni suverane şi bonduri corporatiste, a explicat Nowotny. Acesta a adăugat că încă se analizează valoarea acestor achiziţii, dar şi dacă riscul legat de acestea va fi împărţit între băncile centrale naţionale.

Guvernatorul Băncii Franţei, Christian Noyer, a indicat că este deschis la ideea de a face responsabile băncile centrale naţionale pentru ce cumpără, ca un mod de a se obţine consensul în cadrul Consiliului guvernatorilor BCE.

Nowotny susţine că 'este extrem de important să nu existe temeri legale legate de adoptarea unor măsuri de relaxare cantitativă (QE)'.

Economia zonei euro a înregistrat, în trimestrul patru 2014, cea mai slabă performanţă din ultimul an pe măsură ce scăderea preţurilor nu a reuşit să stimuleze activitatea economică, ceea ce pune noi presiuni asupra Băncii Central Europene să introducă noi stimulente, arată datele privind indicele compozit Purchasing Managers Index (PMI), publicate recent de compania britanică de analize financiare Markit.

Potrivit sondajului, activitatea din industrie şi servicii a crescut în luna decembrie 2014 până la 51,4 puncte, de la 51,1 puncte în luna noiembrie. Chiar dacă este vorba de o cifră peste nivelul de 50 de puncte, care indică o expansiune a economiei, datele pentru luna decembrie sunt sub aşteptări, ceea ce sugerează că atât cererea, cât şi creşterea în zona euro continuă să fie slabe.

Markit susţine că economia zonei euro a înregistrat un avans de doar 0,1% în trimestrul patru 2014, cea mai slabă performanţă din ultimul an.

'Pentru zona euro, 2014 va fi anul în care recesiunea a fost evitată la limită, însă datele slabe sugerează că nu există nicio garanţie că, în 2015, nu vom asista la o revenire a recesiunii', a declarat Chris Williamson, economist şef la Markit.

Acesta a adăugat că 'nivelul slab al indicelui PMI din decembrie se va adăuga cererilor pentru stimulente mai agresive din partea BCE.AGERPRES

Te-ar putea interesa și: