Banca Centrală Europeană – BCE a anunțat joi că menţine nemodificată dobânda de politica monetară.

BCE s-a declarat însă gata să majoreze răscumpărările de obligaţiuni decise în luna martie, pentru a atenua impactul economic al pandemiei de coronavirus.

De asemenea, după mai multe decizii adoptate în ultimele săptămâni în contextul dublei crize sanitare şi economice, BCE şi-a relaxat şi mai mult operaţiunile de finanţare destinate băncilor, cu condiţii extrem de favorabile, pentru a stimula acordarea de credite.

Nivelul optim al inflației

Potrivit unui comunicat de presă al BCE, Consiliul guvernatorilor a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv 0,50%.

„Consiliul guvernatorilor anticipează menţinerea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE la nivelurile actuale sau la niveluri inferioare până când va observa o convergenţă robustă a perspectivelor inflaţiei către un nivel inferior, dar suficient de apropiat de 2% în cadrul orizontului de proiecţie, iar o astfel de convergenţă se reflectă în dinamica inflaţiei”, se arată într-un comunicat de presă al BCE, conform Agerpres.

Atenţia analiştilor se îndreaptă spre conferinţa de presă a preşedintelui BCE, Christine Lagarde, ocazie cu care şeful BCE va face comentarii asupra motivelor aflate la baza deciziilor adoptate joi.