Banca centrală din Austria presează instituţiile de credit să limiteze împrumuturile în valută de pe piaţa locală, considerând că preferinţa populaţiei pentru aceste produse reprezintă un risc pentru sistemul bancar, transmite Reuters.

„Banca centrală austriacă consideră că volumul creditelor în valută reprezintă un risc sistemic, iar acest risc trebuie redus”, a declarat şeful autorităţii de supraveghere a sectorului financiar, Andreas Ittner.

Austria este o „ciudăţenie” pentru zona euro, având în vedere că circa 30% din împrumuturile acordate persoanelor fizice sunt în valută, în special în franci elveţieni, dar şi în yeni, notează Reuters.

Autoritatea de supraveghere a solicitat băncilor să-şi asume angajamentul de a renunţa la acordarea de credite în valută după ce colapsul băncii americane Lehman Brothers, în septembrie 2008, a stârnit panică printre investitori. De atunci, proporţia creditelor noi denominate în franci elveţieni şi yeni acordate persoanelor fizice s-a redus la 8% din total.

Organismul de control a introdus luni noi recomandări, care prevăd că împrumuturile în valută străină pot fi acordate doar când veniturile sau activele solicitantului sunt denominate în acea monedă. Instituţia încearcă să convingă de mai mult timp autorităţile din Europa Centrală şi de Est, unde băncile austriece deţin o cotă importantă din piaţă, să limiteze expunerea la creditele în monedă străină.

SURSA: Mediafax