'Odată cu relaxarea condiţiilor de creditare şi o creştere economică mai robustă, creditele acordate gospodăriilor ar putea să se relanseze pe termen mediu. Promovarea prudentă a creditelor în forinţi şi evitarea unui grad de îndatorare excesivă a gospodăriilor pot fi asigurate prin reglementarea raportului dintre împrumut şi valoare (LTV) precum şi a celui între dobândă şi venituri (PTI)', apreciază Banca centrală a Ungariei.

În prezent, băncile din Ungaria, care plătesc cea mai mare taxă pe bănci din Europa, se luptă şi cu creşterea creditelor neperformante, care la finele anului trecut au ajuns la 18% din totalul creditelor către companii şi la 18,6% din totalul creditelor către gospodării.

'Conceptul de bancă de rebuturi oferă cea mai eficientă şi mai rapidă soluţie la problema portofoliului de credite neperformante', se arată în raportul asupra stabilităţii financiare.

Creditele neperformante au crescut în condiţiile în care deprecierea forintului a împins în sus ratele la creditele în valută iar profitabilitatea companiilor a scăzut ca urmare a recesiunii de după criza financiară globală din 2008.
Pe baza ultimelor sale teste de stres, NBH apreciază că stabilitatea sectorului bancar din Ungaria este una 'puternică' cu o rată de adecvare a capitalului de 17,4% la finele lui 2013. Banca centrală estimează că sectorul bancar ar putea face faţă unui scenariu negativ sever dar plauzibil iar necesităţile de capital suplimentar s-ar ridica la cel mult 18 miliarde de forinţi (81 milioane de dolari) până la sfârşitul lui 2015.

Principalele bănci din Ungaria sunt OTP, K&H Bank precum şi diviziile ungare ale băncilor austriece Raiffeisen şi Erste, băncii belgiene KBC, băncilor italiene Unicredit şi Intesa Sanpaolo, precum şi subsidiara băncii germane Bayerische Landesbank.

SURSA: Agerpres