Potrivit unui comunicat publicat joi pe pagina de Internet a instituţiei, Comitetul de politică monetară de la Banca Centrală a Turciei a majorat dobânda la creditele overnight cu 25 de puncte de bază, la 8,5%, şi dobânda repo pe o săptămână cu 50 de puncte de bază, la 8%, în timp ce dobânda pentru împrumuturile overnight a fost menţinută la 7,25%. Analiştii se aşteptau la menţinerea celor trei rate principale. 

Decizia de joi vine la o zi după ce preşedintele Tayyip Erdogan a afirmat că ratele dobânzilor nu au fost reduse suficient. Moneda Turciei s-a apreciat cu 0,7%, la 3,3726 lire pentru un dolar. 

Preşedintele Turciei, Tayyip Erdogan, care vrea să stimuleze creşterea economică pe bază de consum, a cerut în repetate rânduri Băncii centrale să ieftinească creditele. Potrivit celor mai recente date, economia Turciei a înregistrat în trimestrul doi din acest an un avans sub aşteptările analiştilor, de 3,1%. În 2015, PIB-ul Turciei a crescut cu 4%. 

Tentativa de puci din 15 iulie şi evoluţiile ulterioare au crescut incertitudinea cu privire la perspectivele economice ale ţării şi de asemenea a dat naştere la îngrijorări cu privire la o posibilă retrogradare a ratingului.

SURSA: Agerpres