Decizia comitetului va fi anunţată la ora 18.00 GMT iar noile prognoze economice vor fi detaliate într-o conferinţă de presă a preşedintelui Fed, Ben Bernanke.

‘Credem că FOMC va recurge la o reducere modestă a programului de relaxare monetară’, a declarat economistul Deutsche Bank, Joseph LaVorgna.

La precedenta reuniune de politică monetară, care a avut loc la sfârşitul lunii iulie, Fed a anunţat că a decis să continue injecţiile de lichidităţi în economie, care se cifrează la aproximativ 85 de miliarde de dolari în fiecare lună, pentru a susţine relansarea economică. Achiziţiile de obligaţiuni derulate de Fed se împart în prezent în 45 de miliarde de dolari pentru bonuri de Trezorerie şi 40 de miliarde de dolari pentru titluri cu garanţii imobiliare.

În perioada care a trecut de la ultima reuniune a FOMC, rata şomajului în SUA a scăzut la 7,3% de la 7,6% iar Ben Bernanke a declarat că ar dori să reducă treptat sprijinul monetar excepţional oferit de Fed urmând să-l oprească complet în momentul în care rata şomajului va ajunge la 7%, lucru care ar urma să se întâmple până la mijlocul lui 2014.

De asemenea, ultimele date privind indicele preţurilor de consum arată că acestea au înregistrat o creştere anuală de 1,5%, sub ţinta de 2% avută în vedere de Fed. Cu toate acestea, dacă se exclud preţurile volatile la energie şi alimente, inflaţia de bază, indicele urmărit cu atenţie de Fed, este de 1,8%, mai aproape de obiectivul Băncii centrale.

În plus, Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat o creştere accelerată în al doilea trimestru, 2,5% în ritm anual, după un avans de 1,1% în primul trimestru.

În consecinţă, majoritatea analiştilor estimează că Fed va decide miercuri să-şi reducă achiziţiile de active cu 10 până la 15 miliarde de dolari.

Pentru Michael Gregory, economist la BMO, ‘datele economice mixte, dezbaterile din jurul plafonului datoriei, volatilitatea pieţelor emergente pledează pentru o ‘mini-reducere’ a sprijinului oferit de Fed economiei’.

Rezerva Federală va da miercuri publicităţii şi noile sale prognoze economice şi o primă estimare pentru anul 2016, cifre care pentru analiştii financiari vor furniza un indiciu cu privire la direcţia viitoare a politicii monetare a Fed, într-un moment în care instituţia se pregăteşte pentru o schimbare de lider. Teoretic, Ben Bernanke va mai conduce două reuniuni ale comitetului de politică monetară de la Fed, în lunile octombrie şi decembrie, înainte de a transfera frâiele succesorului său. După abandonul suprinzător anunţat duminică de candidatul preferat de Casa Albă, Larry Summers, principalul consilier economic al preşedintelui Obama, favorită la şefia instituţiei este vice-preşedinta Fed, Janet Yellen. Analiştii consideră că aceasta este mai puţin preocupată de inflaţie decât de şomaj.

În ceea ce priveşte dobânda de referinţă, instrumentul tradiţional de politică monetară, aceasta a rămas la un nivel apropiat de zero încă de la sfârşitul lui 2008 şi ar urma să fie modificată abia după ce şomajul va coborî sub 6,5%. AGERPRES