"La ultima reuniune a consiliului de administraţie am decis să includem dolarul australian pe lista valutelor în care vom investi rezervele. Experienţa arată că pentru a începe investiţiile este nevoie de mai multe luni, cel puţin o jumătate de an", a declarat Alexei Ulyukaev la o conferinţă bancară organizată de institutul Adam Smith.

Alexei Ulyukaev nu a oferit detalii referitoare la cât de mult va investi Banca centrală a Rusiei în active denominate în dolari australieni şi nici nu a oferit cifre în legătură cu activele în dolari canadieni, în care Banca centrală a Rusiei tocmai a început să investească.

Potrivit lui Ulyukaev, Banca centrală trebuie să ţină cont de o serie întreaga de aspecte referitoare la riscul şi randamentul acestui gen de investiţii. ‘După părerea mea piaţa canadiană este mai mare’, a răspuns Ulyukaev la întrebarea care din cele două valute este mai probabil să beneficieze de un volum de investiţii mai mare din partea Băncii centrală a Rusiei.

Rusia încearcă să-şi diversifice rezervele valutare pentru a promova utilizarea valutelor regionale şi a reduce riscurile asociate cu rolul dominant al dolarului american. În prezent rezervele valutare ale Băncii centrale a Rusiei, care se situează pe locul trei la nivel mondial după cele ale Chinei şi Japoniei, sunt compuse în proporţie de 47 de procente din dolari SUA, 41 de procente din euro, 10 procente din lire sterline, două procente din yeni şi o cantitate mică din franci elveţieni.
SURSA: Agerpres