Decizia de majorare a costului creditului constituie o surpriză, în condiţiile în care analiştii se aşteptau ca Banca Rusiei să menţină nemodificată dobânda de bază, după ce a majorat-o cu 150 de puncte de bază în luna martie. Banca centrală a Rusiei a precizat că decizia sa de vineri se datorează riscurilor inflaţioniste legate de deprecierea rublei.

”Probabilitatea ca inflaţia să depăşească ţinta de cinci procente fixată pentru sfârşitul anului 2014 a crescut substanţial. Acest lucru a fost provocat de transferul evoluţiilor cursului de schimb asupra preţurilor de consum”, a informat Banca într-un comunicat de presă.

Banca Rusiei a decis să majoreze dobânda de bază în pofida încetinirii economiei ruseşti, care în primul trimestru al acestui an a înregistrat o creştere anuală de doar 0,8%. Actuala încetinire economică este în principal de natură structurală şi astfel nu va exercita presiuni asupra inflaţiei a apreciat instituţia. Banca Rusiei nu intenţionează să reducă dobânda de bază în lunile următoare.

Agenţia de evaluare Standard & Poor's a coborât vineri ratingul suveran al Rusiei la ”BBB minus”, ultima notă din categoria recomandată pentru investiţii, apreciind că situaţia geopolitică tensionată dintre Rusia şi Ucraina ar putea submina perspectivele de creştere şi aşa reduse.

Joi, armata rusă a lansat noi exerciţii în apropiere de frontiera ucraineană, ca răspuns la ofensiva declanşată de Kiev împotriva separatiştilor din sud-estul ţării. În reacţie, preşedintele american Barack Obama a anunţat că SUA şi aliaţii săi vor adopta noi sancţiuni împotriva Rusiei dacă nu vor exista progrese în dosarul ucrainean. (Sursa: Agerpres)