Privatbank este controlată de oligarhul Igor Kolomoiski, cel care în urmă cu câteva zile a fost numit de preşedintele interimar ucrainean Oleksandr Turchinov în funcţia de guvernator al regiunii Dnepropetrovsk.

Într-un comunicat de presă, Banca Centrală a Rusiei a precizat că decizia de a numi un administrator interimar la Moskomprivatbank, a 95-a bancă din Rusia în funcţie de active, va intra imediat în vigoare.

'Rolul administratorului este să efectueze controlul asupra activităţilor şi a activelor băncii', a informat Banca Rusiei.

În schimb, preşedintele Moskomprivatbank, Dmitry Barbayanov, a apreciat că nu există motive economice pentru decizia Băncii Centrale a Rusiei.

'Suntem siguri că Banca Centrală va susţine Moskomprivatbank şi nu va permite politicienilor să întrerupă operaţiunile cu clienţii', a anunţat Barbayanov, într-un comunicat.

Moskomprivatbank are active de 50 de miliarde de ruble (1,4 miliarde de dolari) şi un raport de capital mult peste nivelul cerut de Banca Centrală a Rusiei pentru a putea deţine o licenţă bancară.

Fondată în 1992, Privatbank este cea mai mare bancă din Ucraina. Cel mai important acţionar este Igor Kolomoiski, cu o participaţie de 33,9%, urmat de partenerul său de afaceri Gennady Bogolyubov, cu o participaţie de 34,2%. Kolomoiski, de 51 de ani, este al treilea cel mai bogat om din Ucraina, cu o avere estimată de Forbes la 2,4 miliarde de dolari.

Kolomoiski este unul dintre co-fondatorii grupului Privat, care deţine mai multe companii cu operaţiuni în domeniul petrolului, gazelor naturale şi oţelului, precum şi banca Privatbank.

SURSA: Agerpres