‘Operaţiunea a fost organizată de Bundesbank, iar transportul a fost coordonat de Banca Central Europeană’, a declarat una din surse. O altă sursă a confirmat că în această operaţiune nu a fost implicată decât o singură Bancă centrală naţională. De asemenea, jurnaliştii AFP de la Nicosia au constatat că mai multe camioane au ajuns, miercuri seara, la sediul Băncii centrale a Ciprului sub escorta poliţiei.

Potrivit cotidianului economic german Handelsblatt, bancnote în valoare de cinci miliarde de euro au fost transportate de la Frankfurt în Cipru cu un avion al companiei Lufthansa. Alte media evocă o sumă cuprinsă între 1,5 şi 5 miliarde de euro. Nici BCE şi nici Bundesbank nu au confirmat, dar nici nu au infirmat, aceste informaţii.

Bancnotele şi monedele euro nu sunt imprimate şi depozitate de BCE, ci de băncile centrale naţionale care compun eurosistemul. Excepţie fac acele bănci centrale care au acorduri cu alte bănci pentru a le fi livrate bancnotele şi monedele. Una din aceste bănci este Banca centrală a Ciprului.

Băncile comerciale cipriote şi-au redeschis joi porţile, însă clienţilor le-au fost impuse restricţii fără precedent în zona euro pentru a evita o fugă masivă a capitalurilor.

SURSA: Agerpres