Potrivit unui comunicat de presă publicat pe pagina de Internet a Băncii Poporului din China (PBOC) – Banca centrală a Chinei – începând de miercuri, dobânda de referinţă pentru creditele pe un an va fi redusă cu 25 puncte de bază până la 4,6%. În cazul nivelului dobânzii de referinţă pentru depozitele pe un an, aceasta va fi redusă, tot cu 25 de puncte de bază, până la 1,75%. 

Simultan, Banca Poporului din China (PBOC) a informat că a decis să reducă nivelul rezervelor minime obligatorii pentru marile bănci cu 50 puncte de bază, până la 18%. Reducerea intră în vigoare începând cu data de 6 septembrie, se arată într-un comunicat publicat pe pagina de Internet a PBOC. Rezervele minime obligatorii sunt depozitele pe care băncile comerciale trebuie să le constituie la Banca centrală şi pe care nu le pot împrumuta. Prin majorarea acestor rezerve se poate frâna volumul noilor credite pe care băncile le acordă şi se reduce astfel creşterea masei monetare. În sens invers, o reducere a nivelului rezervelor ajută la eliberarea de lichidităţi şi permite băncilor să acorde mai multe credite. 

Aceste decizii erau aşteptate de analişti după ce o serie de date statistice pe luna iulie referitoare la exporturi, producţie industrială, investiţii şi vânzări cu amănuntul au înregistrat scăderi peste aşteptări. Accelerarea măsurilor de relaxare a politicii monetare vine într-un moment de extremă volatilitate pentru bursele chineze. Indicele principal al Bursei de la Shanghai a închis şedinţa de marţi în scădere cu 7,63%, după ce luni a înregistrat o cădere de aproape 8,5%, cea mai mare contracţie înregistrată într-o singură zi în ultimii opt ani. Potrivit analiştilor, investitorii aşteptau noi măsuri de relaxare din partea Băncii centrale a Chinei. 

Anterior, în data de 11 august, Banca centrală a Chinei a şocat pieţele globale când a decis să devalorizeze yuanul cu aproape 2% în raport cu dolarul. Unii analişti cred că această depreciere este destinată stimulării exporturilor. 

AGERPRES