Instituţia a explicat că reducerea lichidităţilor pe piaţă, ca urmare a intervenţiilor pe piaţa valutară pentru a susţine yuanul, a făcut necesară această intervenţie. Aceasta a fost cea mai mare operaţiune de tip open-market derulată de Banca Centrală a Chinei după luna ianuarie 2014.

Marile bănci au vândut dolari pe piaţa din Shanghai în majoritatea zilelor după ce în data de 11 august autorităţile chineze au anunţat o devalorizare surprinzătoare a yuanului. Aceste intervenţii scot fonduri din sistemul financiar şi riscă să ducă la creşterea costurilor cu împrumuturilor dacă autoritatea monetară nu injectează lichidităţi suplimentare.

Analiştii intervievaţi de Bloomberg se aşteaptă ca rezervele valutare ale Chinei, cele mai mari din lume, să scadă cu aproximativ 40 de miliarde de dolari pe lună în perioada următoare, până la 3.450 miliarde de dolari la finele anului de la 3.650 la finele lunii iulie, în condiţiile în care Banca centrală intervine pe piaţă pentru a sprijini yuanul. AGERPRES