Cozi lungi au fost înregistrate vineri la ghişeele Corpbank, în condiţiile în care deponenţii sunt îngrijoraţi de informaţiile din media cu privire la situaţia slabă a finanţelor băncii. Ulterior, Corpbank a informat Banca centrală că a încetat toate plăţile şi operaţiunile bancare din cauza diminuării lichidităţii.

Banca centrală a Bulgariei a informat că a decis să preia controlul asupra operaţiunilor Corpbank pentru o perioadă de trei luni şi totodată a înlăturat echipa managerială şi consiliul de supraveghere al băncii. Cu toate acestea Banca centrală a subliniat că a patra mare bancă comercială nu a intrat în faliment.

'Vreau să fiu foarte clar. Corporate Commercial Bank nu este o bancă în faliment. A decis să acţionăm rapid pentru a evita falimentul', a spus guvernatorul BNB, Ivan Iskrov. Acesta a subliniat că situaţia de la Corpbank nu va afecta alte bănci comerciale din Bulgaria.

De asemenea, bursa de valori de la Sofia a anunţat că a suspendat de la tranzacţionare acţiunile Corpbank până la sfârşitul sesiunii de vineri, urmând să decidă ulterior dacă este nevoie de prelungirea suspendării.

În prezent, există 29 de bănci comerciale care operează în Bulgaria şi băncile străine controlează aproximativ trei sferturi din activele sectorului bancar. Printre băncile străine cu operaţiuni în Bulgaria se numără UniCredit, Raiffeisen Bank, OTP, National Bank of Greece, EFG şi Alpha Bank. Depozitele bancare în monedă locală şi valută sunt garantate până la 196.000 de leva (100.000 de euro). (Sursa: Agerpres)